Prijem Kosova u UNESKO štetan presedan

Izvor: B92, 27.Jul.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prijem Kosova u UNESKO štetan presedan"

Prijem Kosova u Unesko bio bi presedan koji bi naneo štete daljem funkcionisanju te organizacije, izjavila je šefica pregovoračkog tima Srbije sa EU.

Tanja Miščević je, povodom zahteva Kosova za članstvo u Unesko, rekla da u međunarodnim organizacijama ima, na žalost, puno politike i ono što Srbija može da uradi je snažna diplomatska aktivnost, razgovor i objašnjavanje u Unesko koliko bi takav presedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naneo štete daljem funkcionisanju same organizacije.

Miščević je istakla i da ima nekoliko scenarija koja su u opticaju, ali da neće biti jednostavno i lako doneti odluku o eventualnom članstvu Kosova u Unesko i da će se o tome verovatno duže vreme razgovorati.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, podsetila da je Srbija kao članica Unesko već protestvovala i dodala da države, koje nisu članice UN, teško mogu da postanu članice te organizacije.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU je podsetila da je reč o kulturnoj baštini koja nije mala i koja nije samo srpska, nego civilizacijska tekovina i da se time mora baviti i Unesko.

Miščević je dodala da mnogo zavisi od stava i razumevanja država koje bi trebalo da donesu odluku i da u toj organizaciji ima puno politike, ali politike koja je usmerena na razumevanje potrebe zaštite kulturne baštine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.