Presudan uticaj Nemačke na put Srbije ka EU

Izvor: RTS, 18.Nov.2014, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presudan uticaj Nemačke na put Srbije ka EU

Nemačka trenutno ima presudan uticaj na početak pregovora Srbije i EU. Neizvesno je koja će poglavlja biti prva otvorena iako je završeno dve trećine procesa skrininga, to jest pregleda pred otvaranje pregovora.

Nemačka želi da se uveri da je Beograd učinio dovoljno na primeni Briselskog sporazuma iako to otežava činjenica da u Prištini već mesecima ne mogu da formiraju vladu.

Izvori u Briselu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << govore da bi otvaranje prvih poglavlja moglo biti odloženo za početak sledeće godine, javlja dopisnik RTS-a.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević navodi da u ovom trenutku još samo jedna država članica nije dala zeleno svetlo za pregovaračku poziciju za poglavlje 32.

"Naravno, reč je o Nemačkoj, s obzirom na stav Bundestaga, jer ako bi tehnički odobrila tu poziciju dala bi zeleno svetlo za otvaranje", kaže Tanja Miščević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.