Preporuka za dobijanje statusa kandidata

Izvor: BKTV News, 28.Feb.2012, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporuka za dobijanje statusa kandidata

Ministri spoljnih poslova EU preporučili da Srbija dobije status kandidata. Karl Bilt na Tviteru prvi objavio da će Savet EU kandidaturu potvrditi u četvrtak
Ministri EU su, nakon rasprave koja je trajala šest sati, preporučili da se Srbiji dodeli status kandidata, koji će Savet EU na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << šefova država ili vlada članica potvrditi u četvrtak 1. marta.
Odlučili smo da preporučimo Savetu EU da Srbiji dodeli status kandidata, izjavio je u Briselu predsedavajući ministarskog saveta Nikolaj Vamen, šef diplomatije Danske.
'Nije tajna da su današnji razgovori o ovom pitanju bili dugi i žestoki, ali ministri su preporukom potvrdili da je Srbija ispunila kriterijume koji su joj postavljeni na samitu u decembru', rekao je Vamen novinarima.
Preporuka takođe znači, istakao je Vamen, da je EU spremna da otvori novo poglavlje u odnosima sa Srbijom.
Ipak, agencija Tanjug ukazuje da su ministri, umesto odluke, doneli preporuku, čime su praktično konačnu odluku prepustili Savetu EU.
Od ukupno 27 članica, 26 njih, uključujući i Nemačku, bile su za davanje zelenog svetla Srbiji, a iznenađenje je tvrd stav koji je Rumunija danas zauzela zbog pitanja vlaške manjine u Srbiji.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.