Preko granice i po cenu života

Izvor: RTS, 26.Mar.2019, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko granice i po cenu života

Dolazak proleća i toplije vreme pokrenuli su migrante van prihvatnih centara u Srbiji da ponovo pokušavaju da ilegalno pređu srpsko-mađarsku granicu. To stvara dodatne probleme vozačima teretnjaka koji ionako dugo čekaju na prelazak granice. Migranti lome plombe na kamionima, pokušavaju da uđu čak i u cisterne ili da se sakriju na osovinama, kažu za RTS vozači kamiona koji čekaju na prelazu Kelebija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Blago povećanje broja migranata koji pokušavaju da se domognu zemalja Evropske unije beleži se iz dana u dan. Prema nezvaničnim procenama, duž srpsko-mađarske granice duge 175 kilometara trenutno se krije nekoliko stotina migranta.

Migranti se kriju po šumama, napuštenim kućama i salašima, a noću pokušavaju da uđu u kamione koji čekaju da pređu granicu.
Vozači navode da migranti seku plombe i sajle na kamionima, pokušavajući da obezebede prevoz preko granice.
"Meni su ulazili dva-tri puta. Jednom su ušli na pumpi, jednom tu u koloni, iseku plombe i uđu u kamion", priča jedan od njih.
Za vozače teretnjaka tokom noći nema odmora dok čekaju u koloni. Ukoliko im popusti pažnja i migranti uspeju da uđu u njihova vozila, očekuju ih problemi sa mađarskom carinom i policijom, kao i plaćanje kazni.
U pokušajima da pređu granicu, mnogi rizikuju i život – zavlače se u cisterne ili čak iznad osovine kamiona.
S obzirom na to da se kamioni sada pregledaju skenerima, migranti traže i druge načine prelaska granice. Pokušavaju da se ukrcaju u vozove, ali mađarski policajci i carinici proveravaju svaki vagon.
Prema podacima mađarske policije, u prva tri meseca ove godine oko 2.500 migranata pokušalo je da uđe tu zemlju.
Politika vlade Viktora Orbana prema migrantima je izuzetno rigoroizna i za sada nema nagoveštaja da će biti popuštanja. Naprotiv, najavljuje se pojačavanje kontrole na granici sa Srbijom.
Orbana nije "smekšala" čak ni odluka Evropske narodne partije da suspenduje članstvo njegove stranke Fides, upravo zbog stava prema migracijama.
Mađarski premijer je nepokolebljiv u stavu da se migracije moraju zaustaviti, a ne kontrolisati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.