Pregovori sa EU put bržeg razvoja Srbije

Izvor: RTS, 29.Jun.2013, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori sa EU put bržeg razvoja Srbije

Odluka EU o početku pretpristupnih pregovora pomoći će Srbiji na putu bržeg ekonomskog razvoja, ocenio ministar Velimir Ilić. Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Egner smatra je jučerašnja odluka istorijska. Odluka Evropskog saveta je značajna za lokalne samouprave, kao i za pravednije rešenje problema Kosova, navodi se u današnjnim reakcijama na odluku EU.

Otvaranje pristupnih pregovora sa EU je šansa za brži razvoj Srbije, značajna je za lokalne samouprave i doprineće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravednijem rešenju pitanja Kosova i Metohije, ocenjeno je u današnjim reakcijama na jučerašnju odluku Evropskog saveta.

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić rekao je u Čačku da će odluka EU o početku pretpristupnih razgovora pomoći Srbiji na putu bržeg ekonomskog razvoja.

"Juče smo dobili datum o početku pregovora sa Evropskom unijom, to su veoma dobre vesti, ali i dokaz da ova vlada stvarno radi" i želi da uradi mnogo više nego što su činile prethodne, rekao je Ilić.

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Egner smatra je da je otvaranje pristupnih pregovora sa EU istorijska odluka za Srbiju.

Čestitajući narodu Srbije i vladi odluku iz Brisela, Egner je rekao da se Austrija uvek zalagala i lobirala za to.

"Posle izvanrednog napretka koji je postignut u pregovorima Beograda i Prištine bio je red na EU da jasno Srbiji kaže - da", rekao je Egner novinarima nakon predstavljanja projekta o razvoju Dunavske regije u Srbiji.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić kaže da je odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom za lokalne samouprave značajna koliko i za celu državu i poručio da je taj grad potpuno spreman za nove investitore.

Kako je rekao za Tanjug, Srbija sada može očekivati kvalitetnije kredite i otvorenije evropske fondove, kao i brži transfer tehnologije.

Ukazujući da će onog momenta kada počnu pregovori sa Evropskom unijom i investitori biti otvoreniji, Gašić je napomenuo i da bi lokalne samouprave trebalo da rade na tome da budu na usluzi investitorima.

"Moramo da prekinemo staru praksu, i da se, između ostalog, na građevinske dozvole ne čeka po godinu dana", kaže Gašić.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković rekao je da su šanse za postizanje pravednog rešenja pitanja Kosova i Metohije veće što je Srbija bliže Evropi.

"Vlada Srbije je, uz sprovođenje ozbiljnih reformi, unapredila dijalog o Kosovu i Metohiji, podigla ga na viši politički nivo, postigla briselski sporazum kojim se stvaraju uslovi za trajni mir na Kosovu i Metohiji i u regionu" rekao je Radenković Tanjugu u Šilovu.

Kako je ocenio, predstoji period sprovođenja tog sporazuma, a u tome presudnu ulogu imaju Srbi koji žive u južnoj pokrajini.

"Stožer okupljanja Srba i suštinska politička snaga je u Zajednici srpskih opština koja treba da reprezentuje i štiti interese Srba u Pokrajini. Cilj je da se život kosovskih Srba, s jedne i druge strane Ibra, vrati u normalu, da se otkloni neizvesnost i da se okrenemo izgradnji uslova za stabilni opstanak i povratak raseljenih na Kosovo i Metohiju" podvukao je Radenković.

Šef poslaničkog kluba "Zajedno za Srbiju" Dušan Petrović kaže da je odlukom Evropskog saveta o otvaranju pregovora Srbija zakoračila u dobrom pravcu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.