Predlog budžeta EU – nastavak podrške evropskim prioritetima

Izvor: RTS, 05.Jun.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog budžeta EU – nastavak podrške evropskim prioritetima

Evropska komisija predložila je da budžet Unije za 2020. godinu iznosi 168,3 milijarde evra.
Nacrt EU budžeta za 2020. godinu je poslednji predlog budžeta Junkerove komisije. "Cilj mu je da nastavi podršku prioritetima EU kao što su radna mesta, ekonomski rast, mladi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klimatske promene, bezbednost i solidarnost, ali i da pripremi tranziciju na novi budžetski ciklus", izjavio je evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger.
U Evropskoj komisiji navode da je čak 21 odsto predloženog budžeta namenjeno rešavanju pitanja klimatskih promena.
Više od 83 milijarde evra trebalo bi da ojača ekonomski rast u EU i bude podrška mladima u 2020. godini.

Predviđeno je finansiranje Fronteksa, Evropskog civilnog mehanizma za odbranu, dalji razvoj i jačanje sistema Šengena, kao i pomoć narodu Sirije.
Predlog budžeta za 2020. godinu sedmi je i poslednji u okviru dugoročnog 2014-2020 EU budžetskog plana.
Naredni dugoročni budžetski plan EU odnosi se na period od 2021-2027 i predstavila ga je Evropska komisija 2018. godine.
Prema procedurama EU, nacrt budžeta za 2020. godinu, kao i dugoročni budžet za narednih sedam godina, biće predmet pregovora između zemalja članica i novog saziva Evropskog parlamenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čak 21 odsto budžeta EU namenjeno borbi sa klimatskim promenama

Izvor: B92, 06.Jun.2019, 08:29

Brisel -- Evropska komisija predložila je da budžet Evropske unije za 2020. godinu iznosi 168,3 milijarde evra...Kao prioritetne oblasti finansiranja u narednoj godini izdvojene su konkurentna ekonomija, mladi, jačanje bezbednosti i solidarnosti i borba protiv klimatskih promena..."Nacrt EU budžeta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.