Predlog EU – Srbija članica do 2025. godine

Izvor: RTS, 05.Dec.2017, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog EU – Srbija članica do 2025. godine

U Nacrtu strategije za prijem Srbije u EU, Evropska komisija predviđa da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. godine, a da prethodno treba da zatvori sva pregovaračka poglavlja do 2023. i postigne sporazum o normalizaciji sa Prištinom do kraja 2019, preneli su RTS-u izvori upućeni u sadržaj Nacrta.
Nacrt strategije za prijem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i drugih zemalja Balkana u Evropsku uniju, koja će u konačnom obliku biti usvojena u februaru, navodi poslove koji stoje i pred Srbijom i pred EU, kao i vremenske rokove u kojima oni treba da budu obavljeni da bi članstvo bilo moguće do 2025, navode upućeni izvori.

Prema sadašnjem nacrtu, sva pregovaračka poglavlja trebalo bi da budu otvorena i zatvorena do 2023. godine, kako bi ulazak Srbije bio moguć 2025. godine, imajući u vidu dug proces ratifikacije pristupnog sporazuma u Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja članica.
U Nacrtu strategije navodi se i kraj 2019. godine kao rok za postizanje obavezujućeg sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine, što je jedan od ključnih uslova za članstvo u EU.
Ovakav tok događaja već je nagovestila i visoka predstavnica EU Federika Mogerini, najavljujući više puta "kvalitativni pomak" u dijalogu Beograda i Prištine za sledeću godinu, odnosno do kraja mandata sadašnje Evropske komisije, koji ističe u novembru 2019.
Strategija će biti neka vrsta mape puta do članstva, čini ga konkretnijim i opipljivijim, ali bez garancija i automatizma u prijemu zemalja kandidata, ako one ne budu spremne za članstvo u predviđenim rokovima, kažu za RTS izvori u Briselu i naglašavaju da je, imajući u vidu dosadašnji tempo pregovora, 2023. godina više nego ambiciozan rok za otvaranje i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.
Osim spremnosti kandidata, problem za strategiju može biti odsustvo podrške zemalja članica.
Pominjanje datuma od strane Evropske komisije došlo je kao potpuno iznenađenje i mnoge zemlje, uključujući i one najveće i najuticajnije, nisu zadovoljne što o tome nisu konsultovane unapred. Neke zemlje članice smatraju da je bilo kakvo fiksiranje rokova kontraproduktivno, već da poruke Brisela treba da se odnose pre svega na kriterijume koje zemlje kandidati treba da ispune.
"Strategija o prijemu trebalo bi da posluži i za obnavljanje konsenzusa o prijemu balkanskih zemalja u EU, jer je zvanično obećanje članstva dato još 2003. na samitu u Solunu i mnogi u zemljama članicama nisu sigurni koliko je zapravo ono još na snazi", kažu diplomatski izvori.
Prva polovina 2018. biće vrlo značajna u tom pogledu za Srbiju i Balkan: Bugarska kao predsedavajuća EU u ovom periodu ističe integraciju Zapadnog Balkana kao svoj prioritet, a posle objavljivanja strategije u februaru uslediće i godišnji izveštaji EK o napretku za sve zemlje regiona u aprilu.
U maju u Sofiji biće održan zajednički samit lidera Balkana i EU, a u junu u Briselu na samitu EU donosiće se zaključci i konkretne odluke o sledećim koracima u procesu proširenja.
Očekujem da će strategija ukazati na put kojim zemlje kandidati treba da idu ka članstvu u EU, ali i naglasiti šta institucije EU i zemlje članice treba da urade kao podršku partnerima i prijateljima na Zapadnom Balkanu, kaže za RTS izvestilac za Srbiju Dejvid Makalister.
Sve zemlje Balkana imaju evropsku perspektivu, ali predsednik Junker je pomenuo Srbiju i Crnu Goru jer su dve vodeće zemlje u procesu, već vode pregovore, i nije iznenađenje ako kažem da očekujem otvaranje novih poglavlja sa Srbijom pre kraja godine, izjavio je Makalister.
Šef delegacije EP za Srbiju Eduard Kukan u izjavi za RTS ocenio je da je Žan Klod Junker "hrabar političar, jer je davanje vremenskih rokova vrlo rizično".
Kukan naglašava da je to sada zvaničan stav Evropske komisije, koji zemlje kandidati moraju da shvate vrlo ozbiljno i obave svoj deo posla na ispunjavanju kriterijuma, kako šansa ne bi bila propuštena.
"Zato zemlje Zapadnog Balkana treba da to shvate podjednako ozbiljno, saradnja treba da je dvostrana kako bi se ispunio cilj. Ako ne ostvarimo ovaj cilj do navedenog roka, to može dovesti i do velikog razočaranja", napomenuo je Kukan. 
I Tanja Fajon, poslanica evropskih socijalista, kaže da će biti loše ako obećanje ne bude ispunjeno jer partneri na Balkanu neće biti na vreme spremni, ali da je strategija "pokušaj da se pošalje ohrabrenje zemljama kako bi obavile svoj deo posla, ne samo za Srbiju i Crnu Goru, već i da druge zemlje regiona uđu u proces pregovora i ispunjavanja obaveza".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.