Pozitivna ocena za napredak u energetici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pozitivna ocena za napredak u energetici"

Srbija će biti pozitivno ocenjena za oblast energetike u oktobarskom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU, izjavila je danas šefica pregovaračkog tima o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.

Na konferenciji o uticaju enegetske i klimatske politike EU na naftnu privredu regiona u Privrednoj komori Srbije, Miščević je rekla da su oblast energetike, definisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pregovaračkim poglavljem 15, i zaštite životne sredine i klimatskih promena u poglavlju 27 usko povezane.

Kako je istakla, Srbija je dobila snažne instrukcije da na te oblasti obrati osebnu pažnju zbog njihovog potencijala i značaja za privredni razvoj.

Miščević je rekla i da region jugoistočne Evrope ne sme biti zanemaren u formiranju energetske unije u Evropi.

Ona je rela i da Srbija u okviru merila za otvarenje poglavlja 15 mora da radi na razdvajanju delatnosti u gasnom sektoru i formiranju obaveznih rezervi nafte za period do 90 dana.

Zamenik direktora Generalnog sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope Dirk Bušle rekao je da region Zapadnog Balkana više nego koridor, on je deo evropske kuće i potpuno je integrisan sa EU, kada je reč o energetici.

On je rekao da Srbija prednjači u Energetskoj zajednici i da je vodeća zemlja po mnogim aspektima, posebno kada je reč o organizaciji tržišta električne energije.

"Srbija je propise koji su u skladu sa zahtevima Energetske zajednice, donela i pre roka, što nisu mogle da postignu čak i neke članice EU", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.