Pozitivan odgovor EK za kandidaturu Srbije ?

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivan odgovor EK za kandidaturu Srbije ?

Delegacija Evropskog parlamenta (EP) za zapadni Balkan očekuje pozitivan odgovor Evropske komisije na zahtev Srbije za kandidaturu za ulazak u EU i preporučiće joj da Beogradu da "zeleno svetlo", rekao je danas predsednik delegacije EP, Eduard Kukan.

"U Brisel ćemo odneti poruku da su nas naše kolege u Beogradu uverile da Srbija čvrsto hoda ka Evropi, a mi ćemo pokušati da učinimo sve da joj pomognemo", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je Kukan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslom Vargom.

Kukan je istakao da ne treba spekulisati o datumu kada bi Srbija mogla da postane deo evropske porodice, što, po njegovoj oceni, srpski političari često čine.

"Shvatam te izjave (o mogućem datumu) izrazom političke volje Srbije da udje u EU. Bez obzira da li će to biti 2014, 2016 ili 2020. morate da ispunite svoj domaći zadatak. Ako to dobro učinite, onda ćete ući", ocenio je Kukan.

Predsednik delegacije EP je dodao da ne misli da je dobro navoditi datume, osim ako Srbija "to ne čini da bi izvršila dodatni pritisak na sebe kako bi ispunila svoje obaveze na putu ka EU" i istakao da je najvažnije da Beograd "pomno" radi na ispunjavanju kriterijuma za ulazak u Uniju.

Kukan je komentarišući kada bi mogli početi razgovori izmedju Beograda i Prištine naveo da bi oni trebalo da počnu "što pre to bolje" i dodao da je EU tu da pomogne dijalogu, a ne da ga inicira.

"Svi u evropskim institucijama iščekujemo početak dijaloga izmedju Beograda i Prištine, koji bi bio logičan sled rezolucije usvojene u UN. Na predstavnicima dve strane je da definišu spisak tema o kojima će se razgovarati. Neću spekulisati o datumu njegovog početka, ali se nadam da će biti uskoro, uprkos trenutnom razvoju dogodjaja na Kosovu", naveo je Kukan.

Delegacije evropskog i srpskog parlamenta počele su juče Četvrti Interparlamentarni sastanak, tokom koga su njihovi predstavnici razgovarali o reformi pravosudja u Srbiji, Kosovu, manjinskim pravima, regionalnoj saradnji i ekonomskim pitanjima.

Kukan i predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga naveli su posle razgovora da je Beograd poslednjih meseci načinio napredak na putu ka EU, ali, kako je istakao Kukan, "evropske institucije traže konkretnije rezultate".

Varga je izrazio zadovoljstvo što tokom zajedničkih razgovora o evrointegraciji Srbije, nijedan evropski poslanik nije spomenuo "zamor proširivanja".

Kukan je naveo da se njegova delegacija sastala sa predstavnicima NVO kako bi "stekla sveobuhvatnu sliku o prilikama u Srbiji", a primili su je i najviši srpski zvaničnici, medju kojima su i premijer Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade Ivica Dačić, a očekuje je i sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egereši razgovarao sa Laslom Tekešom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010

BRISEL -..Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je danas u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu sa potpredsednikom ove najviše evropske predstavničke institucije Laslom Tekešom...Predsednik Egereši i Tekeš, kao potpredsednik EP zadužen za ljudska, manjinska i verska prava...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kacin: Moj novi izveštaj biće pohvalan i podsticajan

Izvor: Politika, 06.Okt.2010, 17:01

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas Tanjugu da će njegov najnoviji izveštaj toj evropskoj instituciji biti pohvalan i podsticajan, realan i fokusiran na sve relevantne teme koje se odnose na evropske integracije Srbije..."Svi pomaci napravljeni u proteklo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.