Požeški privrednici izvoze u Evropu

Izvor: RTS, 12.Maj.2017, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požeški privrednici izvoze u Evropu

Zahvaljujući snalažljivosti požeških privrednika, mala i srednja preduzeća koja posluju u metalskomm kompleksu beleže ekspanziju i prodor na strana tržišta. To je bio i jedan od razloga posete mađarskog ambasadora Požegi, gde je sa predsednikom Opštine razgovarao o unapređenju privredne saradnje.
U požeškom kraju posluju preduzeća, koja su po tehnologiji i kvalitetu proizvodnje poput mnogih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropskoj uniji. U to se uverio i mađarski ambasador prilikom posete "Inmoldu", gde se prave roboti i alati za brizganje plastike i obojenih metala.

"Ako je kvalitet odgovarajući postoji šansa da se dogovori posao, ako nije, nema ništa od posla", ističe vlasnik "Inmolda" Goran Janković. "Na to ne može da utiče niko, ni ambasadori ni predstavnici privrednih komora, niko."
Zbog toga požeški privrednici teže visokim standardima u proizvodnji, a tako je i u fabrici bojlera "Termorad". Proizvode izvoze u zemlje bivše Jugoslavije, Rusiju, Ukrajinu, ali bi rado i u Mađarsku.

"Mađarska bi svojom blizinom bila idealna za ulazak na evropsko tržište, pre svega zbog troškova transporta i zbog jednostavnijih procedura izvoza u susednu zemlju", kaže Vlade Rajević, direktor fabrike bojlera "Termorad grup" Požega.
Privrednici ovu bilateralnu posetu vide kao privrednu šansu.
Požeški kraj do sada je obišlo nekoliko ambasadora, predstavnika država iz Evrope, Amerike, Azije, pa čak i Afrike. Međutim, te posete nisu rezultirale ozbiljnijom privrednom saradnjom.
Dok požeški privrednici decenijama redovno pune budžet, država tek treba da dovrši trasu auto-puta od Čačka. Mađarski ambasador je istakao neophodnost razvoja infrastrkture. Tome će doprineti i zajednički projekat rekonstrukcije železničkog saobraćaja od Beograda do Budimpešte.
"Ja sam siguran da će nakon rekonstrukcije ove pruge, cela Srbija imati veoma dobre veze srednjom Evropom, pre svega Mađarskom", naglašava ambasador Mađarske g. Atila Pinter.
Osamdeset-devedeset odsto Požežana oslanja se na selo, kaže predsednik Opštine Milan Božić:
"Šta nam je cilj, da rade u firmama koje su u gradu, ili ovim prigradskim mestima, posle toga da jedan deo prihoda ostvaruju na svojim imanjima." 
Privrednici su dokazali snalažljivost, radnici marljivost. Dok se prvi nadaju profitu, drugi se nadaju da ćemo u bliskoj budućnosti dostići i evropski standard, koji je u proizvodnji već zastupljen.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.