Potpisivanje SSP-a početak kosovskog puta ka EU

Izvor: Akter, 26.Okt.2015, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisivanje SSP-a početak kosovskog puta ka EU

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom početak dugog puta, koji će se biti početak puta Kosova ka EU

"Na tom putu nemamo drugu alternativu, jer je ovaj put podržan i prihvaćen od strane naših građana i od strane naših prijatelja", kazao je Mustafa.

On je na otvaranju sastanka Foruma na visokom nivou za koordinaciju donacija, kazao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << važan za Kosovo.

"To za nas predstavlja veoma važan sporazum, jer otvara vrata i drugačiju poziciju ekonomske saradnje sa zemljama Evropske unije", rekao je premijer Mustafa.

On je ocenio da je Kosovo proteklih godina ostvarilo ogroman napredak u svakoj sferi društva i da je to postignuto zahvaljujući kontinuiranoj pomoći međunarodnih partnera i dodao da će Vlada Kosova ostati posvećena nastavku sveobuhvatnih reforme na dobrobit građana i evrointegracijama.

Ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku je, predstavljajući godišnji izveštaj o koordinaciji donacija za 2014. godinu, rekao da je prošle godine za Kosovo izdvojeno 212,4 miliona evra i da su donacije pre svega bile namenjene ekonomskom razvoju i vladavini prava.

"Najveći donatori su ostali nepromenjeni - Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države. Donatori su podržali sektore koji su prioritet za Vladu Kosova", rekao je Čolaku.

Šef jedinice za politiku, ekonomiju i evropske integracije u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Tomas Gnjoći je kazao da je prema Godišnjem izveštaju o aktivnostima donatora, EU najveći donator na Kosovu, i da je donirao skoro polovinu svih sredstava koje dobija Kosovo.

"Od 2007. do 2013. godine izdvojeno je 637,6 miliona evra što čini Kosovo najvećim neto korisnikom pomoći EU po glavi stanovnika (354,2 evra po glavni stanovnika). Za period 2014-2020, u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć je izdvojeno 645 miliona evra", rekao je Gnoći.

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi rekao je da bi Kosovo treba da razvije ljudske resurse, da unapređuje vladavinu prava, da poveća konkurentnost u privatnom sektoru i da razvija infrastrukturu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.