Potpisano: Gradi se brza pruga od Niša do Skoplja

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 11:48

Potpisano: Gradi se brza pruga od Niša do Skoplja

Goran Vesić je sa makedonskim kolegom Blagojem Bočvarskim potpisao Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja.

Dve zemlje će zajednički zatražiti sredstva od Evropske unije.

Sporazum je potpisan u prisustvu premijera Srbije i Severne Makedonije Ane Brnabić i Dimitra Kovačevskog.

Premijerka je rekla da potpisani memorandum kao i juče otvoreni sajam vinska vizija Otvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkan doprinosi unapređenju odnosa naših prijateljskih zemalja.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je ranije rekao da će ta pruga biti modernizovana i elektrificirana, za brzine od 200 kilometara na sat.

On je rekao da je u toku projektovanje deonice Niš - Preševo, duge 135 kilometara, a da će makedonski partneri projektovati oko 50 kilometara od granice do Skoplja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je od ključne vaznosti za sve zemlje u regionu njihovo povezivanje kao i da će gradnja pruge Niš-Skoplje doneti čitavom regionu drugačiju budućnost.

"Zbog toga je agenda povezivanja i stvaranja transportne zajednice jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu u okviru Berlinskog procesa jedna od najvažnijih stvari koje su definisane još 2014. godine", rekla je premijerka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Na pitanje novinara koliko je važno povezivanje za zemlje Zapadnog Balkana i koliko su važni projekti poput pruge sa Severnom Makedonijom, Brnabić je rekla da nije realno da investirate u buduće povezivanje ljudi, jer gde nemate puteve i pruge, nemate ni razmenu ni mladih, ni bilo kakvo dodatno povezivanje koje garantuje jednu drugačiju budućnost od prošlosti kakve smo imali.

"Tako da je i danas u tom smislu veliki i važan dan, zato što ovim, ponavljam, ne povezujemo mi samo Niš i Skoplje, odnosno Skoplje preko Niša i Beograda i Subotice sa Budimpeštom i dalje centralom i zapadnom Evropom, već povezujemo čitavu Evropsku Uniju železničkim koridorom do Soluna pa Atine i naravno Luke Pirej. To znači potpuno drugačiju budućnost za ovaj deo sveta, odnosno ovaj deo Evrope", ukazala je premijerka.

Ona je istakla da su železničke pruge izuzetno skupi projekti, ali da je železnička infrastruktura i železnički transport prioritetni transport u okviru transportne strategije EU.

"Ona se vodi jednim motom, a to je zeleni i digitalni i to je ono što je budućnost. Mi danas praktično pokazujemo našu posvećenost toj budućnost", rekla je premijerka. Naglasila je da je Srbija već dosta uradila po tom pitanju.

"Mi smo mnogo uradili i završili smo putni koridor 10. Potpuno povezivanje između Srbije i Hrvatske, ali i Mađarske i Srbije, čitavom dužinom Srbije, i dole južni krak do granice sa Severnom Makedonijom i istočni krak sa Bugarske. Nastavljamo povezivanje izgradnjom auto-puta Miloš veliki do Požege, a onda dalje do Sarajeva i ka granici sa Crnom Gorom", navela je premijerka.

Dodala je da je Srbija počela da gradi železnički koridor Niš-Dimitrovgrad, dodatni železnički koridor sa Bugarskom i ima u planu povezivanje sa Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, ali i da razgovara o železničkom koridoru Beograd-Zagreb-Ljubljana, koji bi nas onda dodatno povezao tamo sa Austrijom i Italijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POTPISAN SPORAZUM BRZA PRUGA OD NIŠA DO SKOPLJA! Brnabić: "Ovo će unaprediti odnose dve prijateljske zemlje"

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2023

Sporazum je potpisan u prisustvu premijera Srbije i Severne Makedonije Ane Brnabić i Dimitra Kovačevskog...Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je sa makedonskim kolegom Blagojem Bočvarskim potpisao Memorandum o izgradnji brze pruge od Niša do Skoplja, za koji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vesić: Kompletna kanalizacija u Vranju najkasnije za dve godine

Izvor: JužneVesti.com, 17.Nov.2023

Ukupno 141 kilometar kanalizacije biće izgrađeno u Vranju, najavio je ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, i to bi trebalo da se dogodi najkasnije u naredne dve godine...Vesić je rekao da će već sledeće godine početi da se gradi regionalna deponija u Vranju, a nakon...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.