Pomoć EU za obnovu samostana u Baču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2017, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć EU za obnovu samostana u Baču

Evropska unija je za rekonstrukciju jednog od najstarijih sakralnih spomenika kulture u Srbiji, Franjevački samostan u Baču, opredelila 890.000 evra. Radovi na obnovi tog značajnog zdanja, počeli su krajem prošle godine i moraju biti završeni u roku od sedamnaest meseci. Na terenu su i arheolozi, a zahvaljujući njihovim otkrićima, biće jasniji istorijski tokovi na tom prostoru.

Sada, kada je rekonstrukcija Franjevačkog samostana u toku, rade se nove instalacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za struju, vodu i grejanje, a biće obnovljeni fasada i krov.

''Sama funkcija Franjevačkog samostana se proširuje, jer će u prizemlju biti osposobljene četiri prostorije za budući muzej sa eksponatima, koje uveliko pripremamo i koji će popuniti vitrine. Obnavlja se sanitarni čvor, kao i deo koji će biti namenjen franjevačkoj zajednici'', kaže za RTV arheolog Vesna Glavočević direktorka Fonda ''Vekovi Bača''.

''Svoj doprinos Franjevačkom samostanu daće i lokalna samouprava. Za svaku grejnu sezonu, biće obezbeđeni energenti, a u planu je i postavljanje video nadzora'', rekao je predsednik opštine Bač Dragan Stašević.

Samostan su osnovali kanonici Svetog groba jerusalimskog, a zatim su ga preuzeli franjevci. Posle osvajačkih pohoda Sulejmana Veličanstvenog, vek i po bio je i džamija. Od polovine 12. veka uvek je bilo života među ovim zidinama.

''Posebno je zanimljivo to što je samostan kroz vekove bio obnavljan, proširivan, popravljan, ali kontinuitet života u njemu nikada nije bio prekinut'', ističe Glavočević.

Radovi na rekonstrukciji ovog, izuzetno značajnog sakralnog objekta, biće završeni do aprila 2018. godine, kada će vrata Franjevačkog samostana biti otvorena za sve posetioce.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.