Poljska pozdravlja dijalog sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2010, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska pozdravlja dijalog sa Prištinom

BEOGRAD -

Ambasador Poljske u Beogradu Andžej Jasionovski ocenio je da je posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da podstakne dijalog Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije, uspeh već i to što će razgovori početi, pogotovo što će se prva tema ticati humanitarnih, a ne političkih pitanja.

"Mislim da obe strane imaju strahovanja pred početak ovih razgovora, pa je dobro što oni neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << početi političkim temama. No, pitanje je da li će obe strane hteti ovaj dijalog dugo da vode", primetio je ambasador Jasionovski u intervjuu Tanjugu.

Podsećajući da na Kosovu i Metohiji predstoje parlamentarni izbori, što može da se dogodi i u Srbiji, ambasador je istakao da se "teško razgovara kada su izbori pritisak i posebno delikatno da se donose nepopularne odluke".

Ambasador Jasionovski je rekao da je "EU veoma stalo da razgovori Beograda i Prištine budu uspešni".

"Evropa mora da se bavi pitanjem Kosova," kazao je poljski ambasador, tim pre što SAD neće biti toliko angažovane tim pitanjem jer su sada zauzete drugim kriznim žarištima u svetu.

Jasionovski je izneo jedinstven primer Poljske u EU koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, ali sa njim još nije uspostavila diplomatske odnose. "Dakle, mi nemamo nikakve direktne odnose sa vladom Kosova," ukazao je on.

Po Jasionovskom, u pitanju je svojevrstan kompromis između sada već pokojnog predsednika Leha Kačinjskog koji je smatrao da ne treba priznavati južnu srpsku pokrajinu kao državu, dok je vlada u Varšavi mislila suprotno.

Treba "sačekati da vidimo šta će se dešavati na Kosovu i sa Kosovom", primetio je poljski ambasador, ističući da se ne radi samo o problemu između Beograda i Prištine.

"Čak i ako pretpostavimo da sve članice EU priznaju nezavisnost Kosova, moraće da budu rešeni problemi finansijske pomoći za Kosovo, bezbednosti tamošnjih Srba i zaštite njihove imovine. Otuda ovakva naša odluka, iako ona ne mora biti konačna, jer možemo uspostaviti diplomatske odnose u svakom trenutku", izneo je poljski ambasador.

Ambasador je dalje ocenio da se na putu Srbije ka EU, vlada u Beogradu suočava "sa mnogo težom situacijom od one u kojoj su bile države koje su pristupale EU pre nekoliko godina".

"Tada je među članicama EU postojao veći entuzijazam u pogledu proširenja, a od tada je ekonomska kriza pokazala da se neke stare članice nisu ponašale po standardima Unije. Uz to su nove članice Bugarska i Rumunija učlanjenjem u evropski blok donele dosta problema, jer nisu bile potpuno spremne za ulazak u EU", izneo je Jasionovski.

Ambasador je dalje upozorio da "Srbija neće pregovarati, kao što je to bilo u slučaju Poljske, sa 16 članica već sa njih 27", i to u vreme kada današnja Unija doživljava "ne samo finansijsku, već i krizu identiteta". " Današnja EU je pravi izazov, u suštini pregovaraćete da uđete u nešto, a ne znate do kraja šta će to biti," primetio je ambasador.

Jasionovski je posebno upozorio da "ne sme biti zaboravljen sveprisutni problem Kosmeta".

"Ne bih da presuđujem koji će biti krajnji status Kosova, ipak to mora biti mesto gde će vladati mir. Mislim da bi članice EU bile protivne da uvezu nerešene probleme," kazao je poljski ambasador.

Po mišljenju ambasadora, Srbija se približava EU u vreme kada je i sama suočena sa finansijskom krizom i najavama mogućih parlamentarnih izbora, pri čemu je neizvesno da li će neki od mnogih subjekata, koji čine vladajuću koaliciju, ubuduće biti u njoj. Pitanje je, takođe, da li je vlada Srbije dovoljno jaka i ubeđena u to da želi da promeni sve segmente društvenog života.

Ambasador je ocenio da su odnosi između dve države "definitivno mnogo bolji nego pre" i da se očekuje skoro potpisivanje sporazuma o važnim privrednim odnosima, kulturi, saradnji između ministarstava odbrane, kao i borbi protiv organizovanog kriminala.

"Naša ekonomska razmena se poboljšava, ali ostaje dosta prostora da se popuni dobrom privrednom saradnjom,kao što želimo da ponudimo srpskom drustvu i vladi nase iskustvo vezano za EU. Mislimo da to moze pomoći u skraćivanju procesa pregovora i dobijanja punog članstva u EU,"rekao je on.

Ambasador je izneo da će osnovni prioritet poljskog predsedavanja EU od 1. jula 2011. biti finansijska politika Unije, odnosno evropski budžet, koji će obuhvatiti period od 2014- 2020. godine. Prioriteti Poljske će biti i energetska politika, te suočavanje sa problemom starenja u Evropi i investiranje u ljudske resurse.

Ambasador je u vezi sa procesom proširivanja EU na Balkan tokom poljskog predsedavanja Unijom kazao kako se ne zna "šta će sve realizovati naši mađarski prijatelji", pošto će Budimpešta u prvoj polovini 2011. biti na čelu EU.

Jedan od prioriteta mađarskog predsedavanja EU će biti i proces širenja Unije na Balkan.

Ambasador Poljske je, povodom sutrašnje kulturne manifestacije u Beogradu inspirisane uvođenjem vanrednog stanja u Poljskoj 1981, izneo da je tadašnji komunistički režim "srušio naše snove," ali da je osam godina kasnije mirnim putem izvojevana istinska nezavisnost zemlje.

Po Jasionovskom, sindikalni pokret "Solidarnost" je 1981. šokirao komunistička, odnosno socijalistička društva. No, 1989. je počeo proces oslobađanja i to nije bilo samo pitanje Poljaka, već i Čeha, Slovaka, istočnih Nemaca, Rumuna, Mađara," naveo je on.

"Mogu da zamislim kako je predsednik Srbije Boris Tadić učestvovao kao student u pokretu protiv vanrednog stanja u Poljskoj i kada je bio uhapšen prvi put u životu, pa se nadamo da će nam se pridružiti 13. decembra kako bismo obeležili taj događaj," zaključio je ambasador Jasionovski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.