Pojačane kontrole zbog lažnih azilanata

Izvor: Blic, 10.Mar.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačane kontrole zbog lažnih azilanata

Broj lažnih azilanata koji iz Srbije odlaze u zemlje Evropske unije manji je ove godine, rekao je danas načelnik Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Nenad Banović i najavio oštru kontrolu zloupotrebe ukidanja viza.

Na prvom sastanku Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa EU, on je rekao da je u januaru zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zloupotrebe tog režima iz zemalja EU u Srbiju vraćeno 99 osoba, a u februaru 151.

Banović je najavio oštru kontrolu sprečavanja lažnih azilanata.

Prema njegovim rečima, policija proverava turističke agencije i samostalne prevoznike koji lažnim azilantima omogućavaju odlazak u države EU.

Banović je naveo i da je kontrola na granicama pojačana, tako što se proveravaju svrha putovanja u zemlje EU i finansijska sredstva putnika.

Prema podacima Eurostata, u 2010. godini više od 10.000 državljana Srbije podnelo je zahtev za azil u zemljama EU, a registrovana su dva "azilantska talasa", tokom marta i novembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.