Poglavlje 23: Opet ništa, Hrvati tvrda srca

Izvor: Mondo, 27.Jun.2016, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poglavlje 23: Opet ništa, Hrvati tvrda srca

Zemlje članice Evropske unije ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Brexitom nisu

Foto: Ilustracija

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA) koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Međuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

"Određene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska međutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Kako je Tanjug saznao iz diplomatskih izvora pred novi sastanak Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA), Srbiji nedostaje saglasnost joššest zemalja članica.

Tehnički, može i 30.jun

Tanjug iz evropskih diplomatskih izvora saznaje da je tehnički i dalje moguće da se i tog dana postigne konsenzus, i da se na sastanku ambasadora zemalja članica da zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23, 24 i 5. U tom slučaju, tehnički bi bilo izvodljivo da se istoga dana organizuje i Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija otvorila ova poglavlja i napravila novi korak ka članstvu u EU. U suprotnom, Slovačka, koja od 1. jula od Holandije preuzima predsedavanje Savetom EU, najavila je da će otvaranje novih poglavlja sa Srbijom biti jedan od njenih prioriteta u politici proširenja EU.

Među njima je i Holandija, koja bi kao predsedavajuća trebalo da svojim glasom zaokruži konsezus.

Izvori iz holandskog predsedavanja EU navode da su neke od pet preostalih zemalja ( Bugarska, Rumunija, Grčka, Hrvatska i Velika Britanija) najavile davanje svoje saglasnosti za nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 23, ali da su ostale dve, od kojih jedna, kako je rečeno Tanjugu u Briselu, ima "supstancijalni" problem (Hrvatska), a druga problem "tehničke prirode" (Velika Britanija).

Iako se u diplomatskim krugovima u Briselu očekivalo se da bi Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja potpisana od strane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandara Vučića trebalo da doprinese bržoj saglasnosti predstavnika zvaničnog Zagreba oko otvaranje Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, to se do ovoga trenutka nije dogodilo.

Istovremeno, Radna grupa Saveta EU za prođirenje iz tehničkih razloga povezanih sa održavanjem referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU nije dobila saglasnost zvaničnog Londona kada je reč o daljim koracima u pravcu pristupnih pregovora Srbije.

U krugovima bliskim Savetu EU kažu da trenutno nije jasno kako će se Velika Britanija nadalje ponašati kada je reč o tehničkim odlukama u procesima vezanim za proširenje EU.

Prema najavama iz Saveta još jedan sastanak Radne grupe za proširenje (COELA) trebalo bi da se održi 30. juna za kada je zakazan i sastanak ambasadora zemalja članica (COREPER).

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.