Poglavlje 15 ključno za put ka EU

Izvor: B92, 29.Jan.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poglavlje 15 ključno za put ka EU"

Beograd -- Majkl Davenport poručio je da u procesu pridruživanja EU Srbiju čekaju brojni izazovi, a jedan od najzahtevnijih je Poglavlje 15, koje se tiče energetike.

Podsetivši da je 21. januara održana prva međuvladina konferencija kojom je Srbija zvanično počela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je istakao da Srbiju sada čeka usaglašavanje sa evropskim direktivama i standardima u svih 35 poglavlja evropskih pravnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tekovina, uključujući i energetiku.

"Usklađivanje sa zakonima u poglavlju 15, u oblasti energetike, biće od ključnog značaja za napredak Srbije ka članstvu", rekao je ambasador EU na završnoj konferenciji EU Tvining projekta za jačanje kapaciteta Agencije za energetiku u Privrednoj komori Srbije.

On je istakao da će Evropska unija nastaviti da bude glavni partner Srbije u sprovođenju reformi u oblasti energetike, uz pružanje finansijske i tehničke pomoći.

Srbija će, prema njegovim rečima, morati da sprovede reforme vezane za pravno obavezujući ugovor o energetskoj zajednici, čija je potpisnica sa drugim zemljama regiona, a čiji je osnovni cilj uspostavljanje slobodnog tržišta energije i energenata, sigurno snabdevanje i dugoročna održivost za celu Evropu, kao i ovog regiona.

Ključne reforme za Srbiju će, naveo je on, biti nezavisnost regulatornih tela i razdvajanje različitih energetskih delatnosti.

Energetska regulatorna tela, čiji je cilj zaštita potrošača i investitora, igraju posebno važnu ulogu u procesu reforme energetskog sektora.

Potrošači, kazao je Davenport, moraju da budu zaštićeni od mogućih zloupotreba kompanija sa dominantnom pozicijom na tržištu, dok investitori moraju da budu zaštićeni od neželjenih aktivnosti administracije.

Regulatorna tela moraju da vode fer politiku, da se prilagode novim izazovima koja proizilaze iz reformi sektora energetike kao i procesa pridruživanja EU, da budu politički nezavisna i odvojena od regulisanih kompanija kako ne bi došlo do sukoba interesa, smatra Davenport.

Nezavisnost od vlade, rekao je on, omogućuje stabilnost regulacije energetskih kompanija i izbegavanje upotreba cene energije za postizanje političkih ciljeva, u slučaju gde je kompanija u vlasništvu vlade, nezavisnost regulatornog tela treba da obezbedi nepristrasan tretman ostalih kompanija na tržištu.

Drugi važan aspekt reforme energetskog sektora je razdvajanje različitih energetskih delatnosti, kako bi se uspostavila slobodna konkurencija na tržištu električne energije i gasa.

Osim ekonomske efikasnosti, svaka energetska politika treba da ima za cilj i obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja, zaštitu životne sredine, kao i socijalnu zaštitu potrošača.

Za održiv i dugoročni razvoj ekonomije, Vlada Srbije mora da sprovede energetsku strategiju u saglasnosti sa rokovima datim u ugovoru o energetskoj zajednici, a to bi, kako je naveo, dalo podsticaj u restrukturiranju i modernizaciji energetskih kompanija u vlasništvu države poput Srbijagasa i Elektroprivrede Srbije, obezbeđujući održavanje opreme i nove investicije.

Prema njegovim rečima, regulisane cene energije i energenata treba da pokriju sve troškove, državne podsticaje treba postepeno ukinuti, a stepen naplate dovesti na odgovarajući nivo.

U slučaju prirodnog gasa diversifikacija izvora snabdevanja je ključni preduslov za uspostavljanje slobodnog tržišta, kazao je Davenport

Davenport je ukazao da je pozicija Srbije takva da se nalazi između regiona bogatih izvorima energije kao što su Kaspijski basen i Bliski istok i velikih potrošača energije u Zapadnoj i Centralnoj Evropi.

"Zbog toga ima potencijal za još veću ulogu u transportu nafte i gasa, ali traži jaku i efikasnu regulaciju energetskih subjekata na tržištu", poručio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poglavlje 15 ključno za napredak Srbije

Izvor: Akter, 29.Jan.2014

Majkl Devenport poručio je danas da u procesu pridruživanja EU Srbiju čekaju brojni izazovi, a jedan od najzahtevnijih je poglavlje 15 koje se tiče energetike

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.