Podrška našim sindikatima iz Evrope

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška našim sindikatima iz Evrope

Beograd -- Evropska federacija radnika građevinarstva i drveta podržava aktivnosti sindikata u Srbiji u borbi za radnička prava, socijalni dijalog i konsenzus.

"Socijalni dijalog mora da postoji i kada Srbija uđe u EU. Nacionalni socijalni dijalog mora imati mehanizam i biti sposoban da zaštiti prava radnika", istakao je generalni sekretar te organizacije, Sem Hagen.

On je na konferenciji na temu "Ocena stanja socijalnog dijaloga u EU i Srbiji" održanoj u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu dodao da je zabrinut što socijalnog dijaloga u Srbiji u proteklom periodu nije bilo.

Generalni sekretar Evropskog centra za radnička pitanja (EZA), Rozita Gobefit, ocenila je da u Srbiji ima mnogo zloupotreba prava radnika, navodeći da je u evropskim zemljama nezamislivo da se radnicima ne isplaćuje zarada po nekoliko meseci.

Prema njenom mišljenju zabrinjavajući je i ne mali procenat neformalnog rada u Srbiji, kao i velika korupcija.

Predstavnik Sindikata građevinarstva i energije Belgije, Tom Deleu, istakao je da je "neoliberalni napad" prisutan u Srbiji, ali i u većini zemalja EU, jer svi pokušavaju da teret krize naplate preko radnika.

"Moramo se tome suprotstaviti i graditi društvo jednakosti i prosperiteta", naveo je on.

Nismo optimisti povodom najnovije runde socijalnog dijaloga, koji se ovih dana promoviše u Srbiji, jer se on vodi u vreme izborne kampanje, a pretodnih godinu dana, kada je trebalo da bude vođen, nije postojao, ocenili su predstavnici domaćih sindikata.

"Ne možemo reforme sprovesti na način da se one odnose samo na radnike. Život u Srbiji je nepodnošljivo ponižavajući. Radnici imaju izuzetno niske plate", naveo je generalni sekretar Sindikata radnika šumarstva i prerade drveta Srbije, Zoran Radoman.

Za takvo stanje, smatra on, pre svih krivi su političari, ali i sindikati koji se nisu dovoljno bunili kada je sprovođena privatizacija, kao i poslodavci koji ne poštuju prava radnika.

Prema mišljenju predsednika Samostalnog sindikata radnika građevinarstva, Duška Vukovića, veliki neoliberalni uticaj prisutan je u poslednje vreme u Srbiji, regionu ali i u mnogim drzavama EU.

On je rekao da će sindikati Srbije podržati kolege u Hrvatskoj, ukoliko se budu odlučili za generalni štrajk koji najavljuju.

Naime, generalni štrajk u Hrvatskoj se najavljuje ukoliko parlament ne usvoji amandamane koje su na Zakon o radu uputili hrvatski sindikati, istakao je Vuković.

Na današnjoj konferenciji učestvovali su predstavnici Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije i Sindikata radnika šumarstva i prerade drveta Srbije, Evropskog centra za radnička pitanja (EZA), kao i sindikalne kolege iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Podrška našim sindikatima iz Evrope

Izvor: Akter, 05.Feb.2014

Evropska federacija radnika građevinarstva i drveta podržava aktivnosti sindikata u Srbiji u borbi za radnička prava, socijalni dijalog i konsenzus

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.