Podaci građana Srbije zaštićeni kao u EU

Izvor: RTS, 28.Jan.2020, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podaci građana Srbije zaštićeni kao u EU

Povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, Ministarstvo pravde podseća da su lični podaci građana Srbije, zahvaljujući novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, čija je primena počela u avgustu 2019. godine, zaštićeni na isti način kao i u drugim državama EU.
To u praksi znači da državni organi, zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustanove, banke, škole, fakulteti, trgovinski lanci i drugi subjekti obrađuju lične podatke građana po istim pravilima po kojima se to čini u Evropi.
Zakon o zaštiti podataka o ličnosti reguliše zaštitu ličnih podataka građana, kao što su ime, adresa stanovanja, elektronska adresa, matični broj, podaci o zdravstvenom stanju, imovini i drugi podaci, i utvrđuje pravila vezana za obradu tih podataka, stoji u saopštenju Ministarstva pravde.
Građani imaju pravo da se upoznaju sa svim aspektima upotrebe njihovih podataka o ličnosti, mogu da traže i dobiju obaveštenje o obradi njihovih podataka koje organ vlasti ili drugi obrađivač poseduje, imaju pravo na uvid u podatke, kao i pravo na izdavanje kopije podataka koji se vode o njima i tako dalje.
Pristanak na obradu podataka može biti samo dobrovoljan, a Zakon predviđa zaštitu građana u postupku pred Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti i sudom.
Proširene su nadležnosti Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, koji sada nadzire i sprovođenje zaštite podataka, postupa po pritužbama, obavlja inspekcijski nadzor preko ovlašćenih lica, nadzire i dozvoljava iznošenje podataka iz Republike Srbije, ukazuje na zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka, obavlja poslove međunarodne saradnje. 
Usvajanjem ovog zakona, što je bio jedan od preduslova za zaključenje Sporazuma o saradnji Srbije i Evrodžast-a, Srbija je u potpunosti usaglasila svoje zakonodavstvo sa odgovarajućim uredbama i direktivama EU u ovoj oblasti i na taj način učinila još jedan korak napred na putu ka punopravnom članstvu u EU, saopšteno je iz ministarstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.