Počela primena sporazuma EU - Turska

Izvor: VOA, 04.Apr.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela primena sporazuma EU - Turska

U Tursku je vraćeno više od 200 ljudi, uglavnom iz Pakistana, Avganistana, Irana, Šri Lanke, Maroka i drugih država, dok je, prema planu jedan za jedan, grupa od 32 Sirijaca direktno iz Turske odletela za Nemačku

Danas počinje u praksi da se realizuje ono što su evropski lideri dogovorili sa Ankarom. Svi milgranti koji ilegalno iz Turske dodju na grčka ostrva biće vraćeni u Tursku, a za svakog Sirijca kojeg Evropljani vrate, Ankara će put Evrope poslati jednog koji >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ispunjava uslove za azil. Prvi migranti se vraćaju u Tursku, a ostaju brojna pitanja o funkcionisanju plana i njegovoj humanoj dimenziji.

Plan jedan za jedan označio je praktični početak onoga što je sredinom prošlog mjeseca glasno najavljeno:

"Danas smo konačno postigli sporazum izmedju EU i Turske. Svrha dogovora je da se zaustavi tok neregularnih migracija preko Turske u Evropu", saopštio je tada predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

"Turska će primiti nazad sve koji nelegalno prelaze na egejska ostrva a u isto vrijeme, evropske države će primiti isti broj legalnih migranata iz Turske", naveo je premijer Turske, Ahmet Davutoglu.

"Danas, od ovog jutra, bili smo svjedoci početka ova dva procesa. Počelo je vraćanje migranata sa grčkih ostrva u Tursku, što bi trebao da bude jasan signal da je ova ruta za migrante ne samo opasna, već i uzaludna. U isto vrijeme, počelo je prebacivanje sirijskih izbjeglica  iz Turske u Evropu. Prva grupa izbjeglih je iz Turske izmještana u Finsku i Njemačku, dok bi druga grupa trebala da dodje u Holandiju sutra ujutro", naveo je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas.

U Tursku je vraćeno više od 200 ljudi, uglavnom iz Pakistana, Avganistana, Irana, Šri Lanke, Maroka i drugih država, dok je, prema planu jedan-za jedan, grupa od 32 Sirijaca direktno iz Turke odletjela za  Njemačku a u narednim satima se očekuju i nova prebacivanja onih koji u turskim izbjegličkim kapmovima čekaju na novi dom.

U isto vrijeme, ne prestaju kritike medjunarodnih humanitarnih i nevladinih organizacija, koje tvrde da migranti koji se nekako domognu Grčke nemaju dovoljno infrmacija o svojim pravima, da su prihvatni centri ravni zatvorima te da se Turska nikako ne može smatrati "sigurnom zemljom" u kojoj bi bila zagarantovana prava migranata.

U svakom slučaju, zajednički projekat EU i Turske je danas počeo, a jedan od njegovih ciljeva je da se zaustave ilegalni ulasci na evropsko tlo. Mediji bilježe, u isto vrijeme, 50 migranata je spašeno iz čamca kojim su plovili ka Grčkoj, očito, ne polažući previše nade da će na legalan način ikada doći do Evrope.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.