Poboljšani odnosi Srbije i Makedonije

Izvor: RTS, 07.Maj.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšani odnosi Srbije i Makedonije

Iako Beograd i Skoplje nemaju isti stav o budućem statusu Kosova, postoji saglasnost oko zajedničkih integracija u Evropsku uniju. Imenovanje novog ambasadora Makedonije u Srbiji doprineće jačanju odnosa dve zemlje, rekao ministar Jeremić.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić sastao se u Skoplju sa ministrom spoljnih poslova Makedonije Antonijem Milošoskim.

"Prošla godina nije bila laka za odnose dve zemlje, Beograd i Skoplje nemaju isti stav o budućem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << statusu Kosova i, nažalost, nema približavanja stavova o tome", rekao je Jeremić posle razgovora sa makedonskim kolegom.

Međutim, naveo je ministar, "moramo da se koncentrišemo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja".

"To je teže za Srbiju nego za Makedoniju, ali spremni smo da učinimo sve, i mislim da će u tom smislu biti od velike koristi imenovanje novog makedonskog ambasadora u Beogradu. Sa nestrpljenjem očekujemo dolazak i saradnju sa novim ambasadorom", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da su "Srbija i Makedonija najbliži susedi i prirodno oslonjeni jedan na drugog".

"Delimo istu viziju o Zapadnom Balkanu, a to je vizija o integrisanom Balkanu u Evropsku uniju i to se neće promeniti", rekao je Jeremić.

"Predstoje nam ozbiljni izazovi, ali mislim da smo danas postigli priličan stepen saglasnosti kako i na koji način ćemo da se integrišemo u EU", rekao je Jeremić izrazivši "veliko zadovoljstvo današnjim razgovorima" sa svojim makedonskim kolegom.

Šef makedonske diplomatije je istakao da bilateralni odnosi dve zemlje ulaze "u novu fazu zajedništva i obnavljanja diplomatskih odnosa" na nivou ambasadora.

"Nije tajna da imamo određene razlike koje se odnose na region, ali dobro je što te razlike otvaraju produktivan dijalog. I dobro je što su ti ciljevi veći, nego razlike među nama", rekao je Milošoski.

Milošoski je da dve zemlje "imaju prijateljske odnose i miroljubivu politiku i zajednički cilj ka napredak u regionu".

Tokom jednodnevne posete Makedoniji Jeremić se sastao i sa predsednikom Republike Brankom Crvenkovskim, premijerom Nikolom Gruevskim i sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.

Zajednički ciljevi

Makedonski predsednik Branko Crvenkovski, kome mandat ističe sredinom ovog meseca, izrazio je zadovoljstvo posetom ministra Jeremića, ističući da je to jasna poruka za normalizaciju odnosa između dve zemlje.

Kako je saopšteno, Crvenkovski i Jeremić razgovarali su o situaciji u regionu i o načinima za njegovu stabilizaciju da bi se što skorije integrisao u evoatlantske strukture.

Šef srpske diplomatije susreo se i s predsednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim, a u razgovoru je ocenjeno da bilateralni odnosi ponovo dobijaju dinamiku koja je "razumljiva kada se radi o neposrednim susedima".

"Mi razumemo i poštujemo vaše interese, a razlike koje proizilaze iz njih ne opterećuju naše bilateralne odnose", rekao je Jeremić.

Veljanovski je pokrenuo i pitanje položaja makedonske manjine u Srbiji i zatražio da, u dokumenta za ratifikaciju Konvencije manjinskih jezika koju je Srbija već ratifikovala, bude unet i makedonski jezik.

Šef srpske diplomatije je obećao da će se to učiniti u najbržem mogućem roku.

Puna podrška Beograda

Jeremić je razgovarao i sa predstavnicima Demokratske partije Srba u Makedoniji.

"Oni mnogo pomažu u odnosima između Makedonije i Srbije i u svakom slučaju imaju punu podršku - i prijateljsku i institucionalnu Beograda", izjavio je Jeremić.

Ministar je rekao da Demokratske partije Srba u Makedoniji ima dobar odnos s makedonskom vladom i da je to je od velikog značaja za mir i stabilnost u regionu.

"Odnosi Makedonije i Srbije vrlo važni, a tu ova partija i lider Ivan Stoiljković igraju veliku ulogu i imaće i ubuduće podršku koju su imali i do sada", rekao je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić u Skoplju: sa nestrpljenjem očekujemo dolazak ambasadora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2009

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Vuk Jeremić i Antonije Milošoski, danas su u Skoplju izrazili uverenje da će imenovanje novog ambasadora Makedonije u Srbiji doprineti jačanju saradnje dve zemlje. "Prošla godina nije bila laka za odnose ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jeremić: Sa nestrpljenjem očekujemo dolazak ambasadora

Izvor: EMportal, 07.Maj.2009

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Vuk Jeremić i Antonije Milošoski, danas su u Skoplju izrazili uverenje da će imenovanje novog ambasadora Makedonije u Srbiji doprineti jačanju saradnje dve zemlje.

Nastavak na EMportal...

Srpski šef diplomatije Jeremić boravi u značajnoj poseti Makedoniji

Izvor: Southeast European Times, 08.Maj.2009, 04:37

07/05/2009..SKOPLJE, Makedonija -- Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić doputovao je u četvrtak (7. maja) u zvaničnu posetu Skoplju, prvu posetu jednog srpskog zvaničnika od kada je Makedonija priznala nezavisnost Kosova, a Beograd povukao svog ambasadora u Skoplju prošlog oktobra. Jeremić...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.