Plesni koraci spajaju decu Evrope

Izvor: RTS, 04.Avg.2019, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plesni koraci spajaju decu Evrope

"Snaga za delovanje", projekat za razvoj umetnosti, kulture i obrazovanja koji podržava "Erazmus plus", program Evropske unije realizovan je u julu, u Crikvenici. Okupio je organizacije iz pet zemalja, a cilj udruživanja je osnaživanje ličnosti i nadograđivanje znanja i veština dece.
Sonja, Anđela, Nikola i Mihailo priredili su plesnu radionicu, a koreografiju koju su osmislili zajedno sa svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << liderom Janom, vršnjaci iz drugih zemalja prihvatili su s oduševljenjem.

Za nepunih sedam dana druženja njihova nevelika umetnička grupa prerasla je u brojni plesni ansambl, a koreografija dobila novi život u zajedničkom perfomansu. 
Makedonci su održali pozorišnu radionicu, Hrvati ponudili igre poverenja, a Danci igre nadmudrivanja, dok su Italijani pokazali osnove cirkuskih veština. 
"Glavni metod je bio teatar jer su to igre i simulacije. Igre i sumulacije su nešto što decu navodi da se opuste, da učestvuju u timskom radu, ali ne samo to, oni takođe rade na preuzimanju inicijative", rekla je Milena Todorović iz plesnog studija "Dance Buzz".
Bila je to prilika da lideri razmene alate i metode rada, deca uzrasta od 13 do 16 godina pokažu svoje veštine i usvoje nove, ali i da saznaju kako žive njihovi vršnjaci u drugim zemljama.
"Posebno mi je bilo zanimljivo to što sam upoznala decu iz različitih krajeva Evrope, posebno iz Danske. Svidelo mi se kako oni komuniciraju sa nama, kako se oblače, kako izgledaju i kakav je njihov sistem škole", rekla je Sonja Glavinić.
Mihalo Ilić je zahvaljujući radonici naučio da žonglira.
"Radionice su mi se svidele. Jedna od najzanimljivijih mi je bila ona koju su pokazali Italijani. Na primer, naučio sam da žongliram", istakao je Mihailo.
Anđela Stanković kaže da su na radionici naučili nešto novo o drugim državama.
"Svako veče smo učili nešto novo o drugim državama, na primer mi smo pričali o našim običajima i slavnim ličnostima poput Novaka Đokovića i raznih sportista, ali smo isto pričali o našoj književnosti", naglasila je Anđela.
Nikola Đorđević istakao je da je na radionici upoznao mnogo prijatelja.
"Ovo je za mene bilo jedno nezaboravno iskustvo, upoznao sam mnogo prijatelja i lepo smo se proveli", rekao je Nikola.
U Crikvenicu su otišli da nauče druge i uče od drugih. Vratili su se sa novim uvidima i raduju se što će znanje koje su tamo stekli moći da primene i podele sa drugima u svom okruženju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.