Plan za izbeglice novi uslov za Srbiju?

Izvor: Akter, 27.Okt.2015, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za izbeglice novi uslov za Srbiju?

Ispunjenje zadataka iz plana EU za suočavanje sa izbegličkom krizom je novi uslov Srbije u procesu evrointegracija, piše Danas

Srbija, za razliku od prethodnih šest meseci, više neće moći samo da preusmerava izbeglice na granice sa Hrvatskom ili Mađarskom, već će morati da izgradi i obezbedi smeštajne kapacitete za više desetina hiljada izbeglica koji će se duže vreme zadržavati u zemlji, piše Danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako oni tvrde, ispunjenje zadataka iz akcionog plana od 17 tačaka za suočavanje sa izbegličkom krizom, koji je usvojen na samitu u Briselu, predstavlja novi uslov, odnosno formalno očekivanje od Srbije u procesu evropskih integracija.

Iako je na samitu u Briselu dogovoreno da Fronteks nadgleda granične prelaze i registraciju na tačkama prelaza između Srbije i Hrvatske, prema pisanju Danasa, nije realno očekivati da pripadnici Fronteksa stignu na granicu Srbije i Hrvatske pre februara, jer za organizaciju misije treba par meseci.

Dok ta misija ne stigne na granične prelaze, registracija će se obavljati kao i do sada.

"Sedamnaest zaključaka koji su usaglašeni na samitu u Briselu u vezi sa migrantskom krizom prilično su poremetili koncepciju Srbije kada je reč o ovom problemu. Zaključci upućuju na to da će desetina hiljada izbeglica morati da ostane u Srbiji duže vreme", tvrde izvori Danasa.

Kako navode, sprovođenje izbeglih na granicu sa Hrvatskom i Mađarskom više neće biti moguće.

"Ispunjenje ovih zadataka pretvoriće se u formalna očekivanja od zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. To će, svakako, predstavljati novi uslov i

dodatnu komplikaciju Srbije u procesu evropskih integracija", ocenjuju sagovornici Danasa.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.