Izvor: B92, 30.Dec.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo društva sudija i tužilaca EU

Beograd -- Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca uputili evropskim zvaničnicima pismo u kome navode da je Ministarstvo pravde ignorisalo njihove sugestije.

Oni navode da su poslali predloge za izmenu seta zakona iz oblasti pravosuđa koji bi vodio ka kredibilnoj reviziji izbora sudija i tužilaca.

Kako je navedeno u pismu, resorno ministarstvo nije konsultovalo ni Visoki savet sudstva, što je pokazalo da se ozbiljni koraci u reformi preduzimaju bez socijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijaloga i da se odluke donose u uskom krugu ljudi.

U obraćanju evropskim zvaničnicima se ističe da su predložena zakonska rešenja sporna ne samo zbog nepoštovanja pravnog poretka, već i zbog mogućih loših posledica, kad je reč o kredibilnosti izbora saveta i revizije reizbora iz 2009. godine.

Vlast treći put zaredom preduzima najvažnije pravosudne mere u vreme Božićnih praznika, pa su tako izmene pravosudnih zakona, po hitnom postupku, podnete Skupštini 21. decembra, u popodnvnim časovima, a poslanicima uručene uveče u 22 sata, čime su oni bili onemogućeni da se upoznaju sa zakonskim izmenama i izjasne o njima, navodi se u pismu.

U pismu se kao loše navodi odluka da se otklanjanje nedostataka reizbora i vraćanje predmeta VSS radi ispravljanja grešaka može ostvariti jedino "oduzimanjem" nadležnosti Ustavnom sudu, "pretvaranjem" već izjavljenih žalbi u tzv. prigovore o kojima će odlučivati VSS i retroaktivnom primenom takvog zakona.

Ovakvim protivustavnim rešenjem, navodi se u pismu, povređuje se pravo na efektivan pravni lek time što se odluka VSS o prestanku sudijske funkcije smatra pravosnažnom pre sudske kontrole, a Ustavom propisani pravni lek - žalba, pretvara u vanredni pravni lek.

Zakonske izmene, kako navode u obraćanju, ne sadrže kriterijume za sprovođenje reizbora, štaviše, zakon mora da utvrdi jasne kriterijume kojima VSS mora da se rukovodi u postupku reizbora, kao i pravičan postupak i omogućivanje prava na žalbu.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče izmene seta zakona iz oblasti pravosuđa, i to izmene zakona o sudijama, o javnom tužilaštvu, o VSS, o Državnom veću tužilaca, o uređenju sudova i o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.