Parade ponosa će biti - između četiri zida

Izvor: Mondo, 04.Okt.2012, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parade ponosa će biti - između četiri zida

Organizatori Prajda najvaljuju paradu "u četiri zida". Dačić osuđuje održavanje izložbe i tvrdi da je doprinela zabrani. Slavica Đukić Dejanović razume zabranu, ali bi išla na paradu da je ima. U EU i SAD razačorani.

Organizatori Parade ponosa najavili su danas da će se zbog odluke policije da zabrani šetnju zakazanu za 6. oktobar obratiti Ustavnom sudu, a umesto zabranjenog skupa biće održana "Parada između četiri zida" u beogradskom Medija centru.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />Kako je najavljeno "Parada između četiri zida" počeće u 10 sati, a očekuje se podrška i prisustvo brojnih poznatih ličnosti.

Član Organizacionog odbora Goran Miletić poručio je da "Parada nije cirkus koji će nestati" iz grada i istakao da će predstavnici LGBT populacije "biti i ostati tu i narednih godina".

"Predstavnici vlasti su pogrešili, ako su mislili da ćemo se umoriti i odustati", kazao je Miletić.

On je podsetio da je Ustavni sud ranije proglasio neustavnom odluku prema kojoj zbog bezbednosnih rizika nije dozvoljeno održavanje Parade ponosa 2009. godine i istakao da će se insistirati na realizaciji takve odluke.

"Niko od nas nije bio obavešten o postojanju enormnih bezbednosnih rizika, informacije koje smo dobijali govorile su u prilog tome da policija može da izađe sa time na kraj", kazao je Miletić.

On smatra da je odluka o tome da se parada ponosa ne održi kapitulacija države i upitao šta ostali građani Srbije mogu da očekuju od Vlade koja ne može da obezbedi i zaštiti ustavnom zagarantovana prava jednoj manjinskoj grupi.

"Šta će biti sa borbom protiv korupcije, pitanjem Kosova i ostalim stavrima koje je ova Vlada obećala građanima", upitao je Miletić.

Organizatori Prade ponosa zahvalili su svim građanima koji su juče posetili izložbu švedske umetnice Elizabet Olson Valin u Centru za kulturnu dekontaminaciju i na taj način iskazali podršku i solidarnost.

Ocenili su da je policija obavila dobar posao prilikom obezbeđivanja sinoćne izložbe, što je, kako smatraju, dokaz da je policija sposobna da obezbedi sigurnost, kada nema opstrukcije njenog rada.

Ivica Dačić se ponovo oglasio povodom zabrane Parade ponosa, ali je i osudio održanje sinoćne izložbe "Ecce Homo"

On je osudio organizatore izložbe ukazujući da je to doprinelo otkazivanju gej parade.

"Želim da izrazim veliko ogorčenje i najoštrije osudim izložbu koja je u okviru takozvane Nedelje ponosa organizovana u Beogradu. To je očigledna provokacija koja je sigurno doprinela zabrani ovogodišnje šetnje, odnosno prajda", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić je rekao da su SAD izrazile zabrinutost i razočaranost što nije organizovana gej parada u Beogradu, ali je dodao da je trebalo da izraze "protvljenje zašto je Isus Hrist (na izložbi) izvrgnut ruglu".

"Zamislite da je ovde bila karikatura Muhameda. Da je Muhamed predstavljen kao homoseksualac. Svaka sloboda ima ograničenja, a to ograničenje je sloboda drugih ljudi", poručio je premijer.

Dačić je rekao da Srbija "ne sme biti poligon da se pod pravom na slobodno mišljenje izaziva nezadovoljstvo ljudi".

"To nije pravo na slobodno mišljenje, to je direktna provokacija koja može da destabilizuje odnose u zemlji. Potvrda ovoga što ja govorim je i da su druge verske zajednice osudile ovu izložbu", rekao je Dačić.

Upitan da li je pogledao izložbu "Ecce Homo", Dačić je odgovorio odrečno, ali je dodao da svoje mišljenje zasniva na onome što su rekli sami organizatori izložbe.

"Niko nema prava da izvrgava ruglu verska osećanja. Ako je Amerika uhapsila autora filma (Nevinost muslimana) koji je izazvao demonstracije muslimana širom sveta onda kako neko smatra da je moguće to isto raditi sa Isusom Hristom", zapitao je Dačić.

Premijer je rekao da u subotu, 6. oktobra, za kada je bila zakazana Parada ponosa, ne očekuje nerede i upozorio da policija to neće dozvoliti.

Za razliku od svog partijskog kolege i premijera, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović žali jer je parada otkazana. Ona je ocenila da je očigledno da su bezbedonosni razlozi nadvladali potrebu da se poštuju ljudska prava i dodala da bi ona u subotu da nije otkazana učestvovala u šetnji na paradi ponosa.

"Pravo na različitosti je jedno od elementarnih prava i meni je žao što nije bilo mogućnosti da bilo ko, ko želi da pošalje određene poruke svojim sugrađanima pa i šire u svetu, to u Beogradu neće moći da učini", rekla je Dejanović novinarima.

Ministarka je rekla da prosečan čovek mora da razvija toleranciju ali da zabranjivanje parade nije slučaj samo u Srbiji, te da to ne znači da ne treba i dalje raditi na ljudskim pravima i pravima na okupljanje.

Na pitanje kako komentariše što su pojedinci paradu ponosa okarakterisali kao paradu srama, ona je rekla da takav rečnik može da razume, ali da ne želi da komentariše.

"Možda njih treba pitati šta to za njih znači kad neko realizuje pravo na okupljanje, pravo na iznošenje sopstevnog stava i prava na različitosti. Mislim da ekstremna izjašnjavanja po bilo kom pitanju pa i ovom prosto ne gode ni uhu ni prirodi", zaključila je Dejanović.

Iako održanje Gej parade nije uslov za ulazak Srbije u EU, predstavnici Unije izrazili su žaljenje zbog njene zabrane. Razočaran je i ambasador SAD u Srbiji.

Evropa je zabrinuta zbog toga što je Parada ponosa već drugu godinu za redom otkazana iz bezbednosnih razloga, ocenio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Zabrinjavajući su signali koje šalju oni koji promovišu nasilje, a koji su u stvari uspeli da ostvare svoje namere. Ako jedna grupa može pretnjom i pominjanjem nasiljem da izdejstvuje da drugi ne mogu da ostvare svoja prava onda imamo problem u društvu", rekao je Dežer napominjući da se danas radi o pitanju LGBT prava, a da su sutra u istoj situaciji mogu da se nađu i manjine.

Nije dobro, kako je poručio, promovisati nasilje umesto dijaloga i tolerancije.

Prema njegovim rečima, u srpskom društvu mora da bude više dijaloga o homoseksualnosti, porodici, odnosima u školi...

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund izjavila je da održavanje "Parade ponosa" nije uslov za dalje evropske integracije Srbije, ali je dodala da je sloboda izražavanja veoma važan deo demokratskog života.

"Mi imamo osećaj da vlasti nisu dovoljno uradile da podrže održavanje ovogodišnje 'Parade ponosa'", rekla je Rotemund podsećajući da je generalni sekretar SE Torbjorn Jagland saopštio juče da je iznenađen i razočaran što je ponovo zabranjeno održavanje "Parade ponosa" u Beogradu.

Na pitanje kako komentariše jučerašnju izložbu "Ecce homo", Rotemund je rekla da može da razume da slike mogu da provociraju religijskim elementima.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas FoNetu da su SAD razočarane što u Beogradu nije moguće održavanje Parade ponosa i ocenio da se "radi o široj slici, nego što je pitanje LGBT osoba".

U demokratiji se izražavaju razna mišljenja. Zato i postoji mnogo partija, rekao je Kirbi, uz konstataciju da je Srbija mzemlja mnogih različitosti.

"Postoje Srbi, Kosovari, Vlasi, Mađari, Romi, imate heteroseksualce i homoseksualce, različite ljude", ocenio je Kirbi.

On očekuje da Srbija svima garantuje prava, da ljudi mogu da iskoriste pravo da se okupljaju.

"Zato smo razočarani što ta prava pojedinaca, koji su vredni članovi društva, ne mogu da se ostvare", izjavio je Kirbi.

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington ocenio je povodom zabrane Parade ponosa u Beogradu da vlada Srbije nije ispunila svoju dužnost da štiti i unapređuje prava svih građana.

Otkazivanje skupa iz bezbednosnih razloga znači da su oni koji prete nasiljem ponovo pobedili, istakao je on.

"Svaka vlada ima odgovornost da štiti i unapređuje prava svih građana a posebno onih koji su marginalizovani u društvu. Zabranom Parade ponosa, Vlada Srbije nije ispunila tu dužnost," naveo je Lidington u saopštenju.

Britanski ministar je ukazao da su ljudska i manjinska prava, uključujući prava lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transeksualaca i osnovne slobode udruživanja i izražavanja "kamen-temeljac demokratije. "

I vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide poručila je danas da Vlada Srbije treba da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da ektremistički pozivi na nasilje i zastrašivanje nemaju mesto u srpskom društvu.

Tide je naglasila da Misija OEBS u Srbiji žali zbog odluke srpskih vlasti da otkažu sve javne skupove u Beogradu planirane za subotu, navedeno je u saopštenju Misije OEBS.

"Iako smo svesni da je odluka doneta na osnovu bezbednosnih procena, država ima direktnu odgovornost da zaštiti ustavno zagarantovana funadamentalna prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja, kao i da zaštiti građane/građanke od diskriminacije bilo kakve vrste", jasna je predstavnica OEBS-a.

Misija OEBS hitno poziva Vladu Srbije, naglasila je Tide, da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da ektremistički pozivi na nasilje i zastrašivanje nemaju mesto u ovom društvu.

(MONDO/agencije/Foto:InfoLink )
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Parade ponosa će biti - između četiri zida

Izvor: Cafe.ba, 04.Okt.2012

Organizatori Prajda najvaljuju paradu u četiri zida. Dačić osuđuje održavanje izložbe i tvrdi da je doprinijela zabrani. Slavica Đukić Dejanović razumije zabranu, ali bi išla na paradu da je ima. U EU razačorani.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.