Pakova: Odnosi sa Kosovom, pa EU

Izvor: B92, 28.Okt.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakova: Odnosi sa Kosovom, pa EU

Doris Pak (FoNet, arhiva)

Berlin, Beograd -- Srbija neće ući u Evropsku uniju sve dok ne reši problem sa Kosovom, poručila je poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak na okruglom stolu u Berlinu.

Kako javlja Dojče vele, Pakova je rekla da je najveći problem Srbije što joj je Kosovo najbliži komšija kojeg ne želi da prizna. Odnos Srbije prema Kosovu je izuzetno loš i on mora da se menja, rekla je evropska parlamentarka na okruglom stolu koji je sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovala Fondacija "Nauka i politika".

Sve dok ne bude bio rešen problem sa Kosovom, Srbija neće ući u Evropsku uniju, ocenila je Doris Pak.

Ni eventualna podela Kosova ne bi rešila postojeći problem. On može biti rešen jedino ako Srbi na Kosovu preuzmu sudbinu u svoje ruke, poručila je evropska parlamentarka.

"Srbi na Kosovu to zaista i treba da urade. Time će doprineti da ta mala država Kosovo ostane održiva. To je u interesu Srba i celog regiona", rekla je ona.

Srbi sa Kosova bi trebalo da se aktiviraju i uključe u kreiranje politike svoje zemlje, a najveću šansu imaju na predstojećim lokalnim izborima tokom kojih bi mogli i da se izbore za mesta u opštinskim savetima Kosova, ocenila je Doris Pak.

"Ako Srbi u Beogradu Srbima na Kosovu kažu da ne treba da se politički angažuju na izborima ili da ne izlaze na izbore, jer u suprotnom slučaju neće dobiti finansijsku pomoć, onda smatram da to nije pravi put kojim bi bio uspostavljen dobar komšijski odnos", rekla je poslanica Evropskog parlamenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.