Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Važno je Rome uključiti u politički život

NOVI SAD -

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je važno da Romi imaju svoje predstavnike u pokrajinskom i republičkom parlamentu, kao i u lokalnim skupštinama opština i gradova, kako bi se što efikasnije sprovodila politika njihove integracije u društvo.

Pajtić je na obeležavanju Svetskog dana Roma u Skupštini Vojvodine rekao da je vojvođanski model integracije Roma u društvo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU prepoznat i pohvaljen kao jedan od najuspešnijih, ne samo u regionu, nego i na celom Starom kontinentu.

"Možemo s ponosom da kažemo da u ovom trenutku na Univerzitetu u Novom Sadu imamo oko 300 studenata. Pomažemo i više od 400 srednjoškolaca, jer želimo da omogućimo stvaranje romske elite, kako bi se Romi izvukli iz začaranog kruga siromaštva", kazao je pokrajinski premijer.

Dodao je da je uz pomoć pokrajinske vlade otvoreno i 50 firmi u kojima su Romi i vlasnici i zaposleni i najavio da će za desetak dana biti otvoren novi konkurs.

Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković rekao je da su Romi prisutni na ovom univerzitetu od osnovnog nivoa studija, preko master studija, do doktorskih studija.

"Nijedan talenat ne smemo da ostavimo po strani, bilo iz koje zajednice da on dolazi, ukoliko želimo da gradimo društvo znanja", poručio je Vesković.

On je podsetio da Univerzitet u Novom Sadu nudi i Studij romologije, čiji je cilj proširivanje svesti o romskoj kulturi, pismenosti i tradiciji.

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.