PRVI KORAK KA EU: SSP sa Kosovom po modelu Tajvana

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI KORAK KA EU: SSP sa Kosovom po modelu Tajvana

Evropska Komisija usvojila je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom i prosledila ga Savetu ministara zemalja članica, ali to još ne znači da će Kosovo uskoro postati kandidat za proširenje, rečeno je Tanjugu u Briselu.

U dokumentu koji je EK danas postavila na svoju internet stranicu se naglašava da se ovim sporazumom ne prejudicira status Kosova i da je sada na Ministarskom savetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU i Evropskom parlamentu da ga odobre.

Očekuje se da ministri zemalja članica EP tokom sledećeg meseca raspravljaju o SSP, a da se ceremonija potpisivanja obavi u junu.

S obzirom da pet članica EU ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, procedura usvajanja SSP je unekoliko različita od one koja važi za zemlje kandidate za članstvo, tako je primenjen model sporazuma koji EU ima sa entitetima koji nisu univerzalno priznati, kao što je Tajvan.

Ovo u praksi znači da SSP sa Kosovom, nakon što ga Evropski savet i EP odobre, neće potpisati zemlje članice EU, kao što je to bio slučaj sa Srbijom i ostalim kandidatima za članstvo, već će to učiniti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Takođe, za razliku od uobičajenog modela, SSP sa Kosovom, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od sledeće godine, ne znači da je Kosovu otvoren put za pregovore o sticanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

“Kosovo, kao i ostatak Zapadnog Balkana, ima jasnu evropsku perpektivu, ali za sada nema legalnog načina da ono zvanično postane kandidat”, rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Evropski putevi Srbije i Kosova odvijaju paralelno i zavise od individualnog napretka u dostizanju evropskih kriterijuma i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a kada EK objavljuje redovni godišnji izveštaj o napretku, Kosovo tretira sa zvezdicom, bez prejudiciranja statusa.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je danas da je prihvatanje predloga Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom istakavši "dobra vest ne samo za Prištinu, već i EU".

"To je veoma dobra vest i dalji važan korak Kosova na putu evropskih integracija. Pozdravljam odluku EK o prihvatanju SSP i prosleđivanju je na usvajanje Savetu unije i EP", navela je ona u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njenim rečima, prvi put će EU i Kosovo imati sporazum, te je pozvala Savet EU da potpiše i zaključi taj dokument što je, kako je navela, ranije moguće.

Austrijska političarka ukazala je da bi potom EP trebalo vevć na jesen da usvoji SSP, kako bi on stupio na snagu 2016.

"Pozivam na brzi proces jer će SSP biti snažan podticaj za implementaciju i institucionalizaciju reformi i nova mogućnost za Kosovo da ojača odnose sa susedima, te doprinese stabilizaciji regiona. Moramo iskoristiti ovu šansu da potvrdimo našu želju da damo svež podsticaj procesu proširenja", poručila je potpredsednica EP.

Šef kancelarije EU i specijalni predstavnik EU na Kosovu i Metohiji Samuel Žbogar izjavio je danas da je prihvatanje predloga Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo od Evropske komisije "znacajn korak u odnosima Kosovo - EU".

U izjavi za medije, Žbogar je rekako da sada ostaje da se Savet EU i Evropski parlament slože da taj dokument bude potpisan što pre kako bi stupio na snagu već početkom 2016.

"Kada SSP stupi na snagu to će biti prvi ugovorni odnos EU i Kosova. Jedan takav snazan sporazum ojačaće poziciju Kosova u generalnim tokovima politike EU za zapadni Balkan. SSP je sveopšti sporazum koji pokriva saradnju u širokom spektru sektora' pravosuđu, trgovini, obrazovanju, zapošljavanju, energetici, prostornom planiranju...", izjavio je Žbogar, preneo je prištinski Blic.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU sa Kosovom po modelu Tajvana

Izvor: B92, 30.Apr.2015

Evropska komisija usvojila je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom i prosledila ga Savetu ministara zemalja članica...Ipak to još ne znači da će Kosovo uskoro postati kandidat za proširenje, rečeno je Tanjugu u Briselu...U dokumentu koji je EK postavila na svoju internet stranicu...

Nastavak na B92...

Evropska Komisija usvojila SSP sa Kosovom

Izvor: Vostok.rs, 01.Maj.2015, 08:42

01.05.2015. -..Evropska Komisija usvojila je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom i prosledila ga Savetu ministara zemalja-članica, ali to još ne znači da će Kosovo uskoro postati kandidat za proširenje, rečeno je Tanjugu u Briselu...U dokumentu koji je EK postavila na svoju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.