Otvoren novi zatvor u Pančevu

Izvor: RTS, 01.Okt.2018, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren novi zatvor u Pančevu

U Pančevu je otvoren novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, za smeštaj 300 osuđenika i 200 pritvorenika. Kompleks se prostire na 24.000 kvadratnih metara i sastoji se od 10 zgrada.
Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde Nela Kuburović, a otvaranju su prisustvovali v. d. direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, guverner >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić i šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

Zatvor je građen dve godine, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije, a smeštaj zatvorenika će početi u toku ovog meseca.
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je tom prilikom da Ministarstvo poslednjih nekoliko godina radi na smanjenju opterećenja u kazneno-popravnim zavodima, pre svega ispunjavajući međunarodne i evropske standarde za smeštaj osumnjičenih lica i lica koja se nalaze u pritvoru.
"Poslednjih pet godina smo popravili svoj položaj. U Izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine smo bili na poslednjem mestu, sa 156 osuđenih na 100 slobodnih mesta, a danas je ta situacija znatno bolja, sa 106 osuđenih na 100 slobodnih mesta", precizirala je Kuburovićeva i dodala da se Srbija sada nalazi u boljoj situaciji po tom pitanju od nekih država Evropske unije, kao što su Mađarska, Belgija ili Francuska.
Ona je najavila da će i u narednom periodu Ministarstvo pravde nastaviti da radi na unapređenju smeštajnih kapaciteta.
Ovaj zatvor je, kako je napomenula, sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.
Istakla je da je zatvor opremljen nameštajem koji prave "stanari" zatvora u Požarevcu – Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...), a koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad u metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima.
U toku je prijem zaposlenih kojih će biti ukupno 270, od toga 170 novozaposlenih, napomenula je Kuburovićeva i dodala da će do kraja godine zatvor biti biti u potpunosti funkcionalan.
"U toku ovog meseca izvršiće se premeštaj osuđenih lica i zaposlenih iz Okružnog zatvora u Pančevu. Danas smo imali (Okružni zatvor u Pančevu) zatvor koji je bio u pešačkoj zoni u samom centru grada, a sada se on izmešta. Ta zgrada će biti dodeljenja gradu Pančevu na korišćenje", naglasila je ministarka.

Oricio je rekao da je otvaranje novog zatvora u Pančevu značajno iz više razloga.
"Ustanova koja se danas otvara ne treba da posluži kao model samo za Srbiju već za sve zemlje regiona. Jako je moderna i kombinuje i poštovanje ljudskih prava", rekao je Oricio.
Prema njegovim rečima, za resocijalizaciju osuđenih lica značajno je da se infrastruktura može kombinovati sa inovativnim pristupima za tretman osuđenih lica.
"Jedan od njih, koji podržava OEBS, se sprovodi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. U tom zatvoru trenutno funkcioniše azil za pse, gde zatvorenici rade na rehabilitaciji pasa i njihovom udomljavanju, a to pospešuje i njihovu resocijalizaciju", napomenuo je Oricio.
Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić rekla je da današnji događaj treba gledati u spektru reforme pravosuđa, ali i prava zatvorenika.  
Guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel izrazio je zadovoljstvo što je zatvoren izgrađen u predviđenom roku, napominjući da je impresioniran "svime što je video". 
"Drago mi je što je ovaj objekat u svemu u skladu sa evropskim zatvorskim pravilima i konačno ispunava snandard da ne bude preveliki broj zatvorenika u zatvoru", rekao je Venzel.  
Ovaj Kazneno-popravni zavod sastoji se od deset zgrada – dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 24.000 kvadrata.
Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za nadzor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvaren novi zatvor u Pančevu po evropskim standardima

Izvor: Blic, 01.Okt.2018

U Pančevu je danas otvoren novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, za smeštaj 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Nastavak na Blic...

NAJMODERNIJI ZATVOR U SRBIJI OTVOREN U PANČEVU: Vrh pravosuđa i policije obišao novi Alkatraz

Izvor: Kurir, 02.Okt.2018, 11:05

Otvaranju zatvora koji može da se meri sa najsavremenijim zatvorima EU prisustvovala ministarka pravde Nela Kuburović i visoki državni funkcioneri  

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.