Otvaranje poglavlja bez saplitanja

Izvor: RTS, 18.Jun.2017, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje poglavlja bez saplitanja

Za dva dana Srbija će otvoriti još dva poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom - poglavlje 7 o pravima intelektualne svojine i poglavlje 29 koje se odnosi na Carinsku uniju. Sa dva novootvorena poglavlja u pregovorima imaćemo 10 otvorenih, od kojih su dva privremeno zatvorena.
Dvadeset osam članica, jednoglasno, bez rasprave, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dalo je signal da se otvore poglavlja o Carinskoj uniji i o pravima intelektualne svojine.

Bolja zaštita autorskih prava, žigova, patenata, geografskih oznaka porekla – to bi trebalo da bude rezultat pregovora u okviru poglavlja 7, ali i jači poziv stranim investitorima.
"Neophodno je da pokažemo da, osim što usvajamo zakone, umemo i da ih primenimo u praksi pa će u tom smilu neki dalji akcenat biti u jačanju institucionalnih kapaciteta Srbije kako bismo EU pokazali da imamo i kadar i znanje i volje da obezbedimo adekvatan nivo zaštite prava intelektualne svojine", objašnjava Andrea Radonjanin iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.
Za razliku od gotovo svih prethodnih, koja su nailazila na prepreke iz okruženja ili dalje Evrope pri otvaranju, zeleno svetlo za sedmicu i dvadeset devetku upaljeno je bez bilateralnih uslovljavanja.
"Mislim da ova dva poglavlja nisu sklona toliko politizaciji. Mislim da su ove države koje su pokušavale da uguraju bilateralne probleme u proces pregovaranja Srbije o ulasku u EU, da su na neki način dobile upozorenje, udarene su po prstima od strane pre svega Nemačke kao najuticajnije članice EU – da je to jednostavno neprihvatiljivo, da to nema smisla. Dakle, mislim da će sada biti politički sve teže gurati neka bilateralna pitanja i sprečavati otvaranje poglavlja pozivajući se na neke stvari koje u stvari nemaju nikakve veze sa procesom ulaska Srbije u EU", kaže Slobodan Zečeić sa Instituta za evropske studije.
Nema dileme, međutim, da nad svim poglavljima stoji ono jedno – pred svaki novi evropski korak Unija traži napredak u dijalogu sa Prištinom.
"Bila je tema i pred otvaranje ova dva poglavlja, znači dato je zeleno svetlo i to je za nas pozitivna činjenica da nije bilo većih uslovljavanja, ali ne treba misliti da ih možda neće biti u budućnosti. Mi smo malo i nezadovoljni – zašto samo dva poglavlja? Mi smo bili spremni na tri ili četiri. Ipak je dobro da postoji neka dinamika i to je veoma pozitivna činjenica", naglašava šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Posle više od dve godine pregovora, Srbija je otvorila deset poglavlja, privremeno zatvorila dva. Razgovor Brisela i Beograda o pravima intelektualne svojine i Carinskoj uniji poklapa se sa početkom pregovora o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.