Osnovano udruženje Poslodavac

Izvor: B92, 24.Jul.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovano udruženje Poslodavac

Beograd -- U Srbiji je osnovano udruženje Poslodavac, čiji je predsednik biznismen Miodrag Kostić, a predsednik skupštine je predsednik beogradske komore Milan Janković.

Kostić je istakao da je udruženje osnovano sa namerom da poslodavačka organizacija Srbije zauzme mesto, koje imaju druge takve organizacije u zemljama EU.

On kaže da su one zadužene za vođenje dvopartitnog socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata, izuzimajući državu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je samo garant ispunjenja obaveza i sa jedne i sa druge strane.

Kostić je istakao da je socijalni dijalog jedan o ključnih elemenata za demokratizaciju društva i ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta, uz istovremeno obezbedjivanje socijalnog progresa.

„Uslovi za veću zaposlenost treba da nastanu kao rezultat saradnje poslodavac-vlada-sindikat, a zadatak svih aktera je realan pristup stvarnoj situaciji. Većina ljudi na obe strane misli da imaju samo prava, a često zaboravljaju na obaveze", kazao je Kostić, predočavajući da postojeći kolektivni ugovor nije uspeo da zaživi jer zahteve, zbog uticaja finansijske krize, nije moguće ispoštovati.

Kostić je kazao i da se od poslodavaca očekuje da rade na unapređenju produktivnosti, standardima kvaliteta, stručnom usavršavanju zaposlenih, inovacijama i novim tehnologijama.

Janković je rekao da je Poslodavac zamišljen kao krovna organizacija koja će obuhvatiti sve klubove i udruženja koji imaju legitimitet da zastupaju poslodavce.

Ona će se boriti da monetarna i fiskalna politika utiču pozitivno na privredni ambijent, da se zadrže postojeći i dovedu novi investitori, a od jeseni ćemo saradjivati sa više od 100 firmi, u kojima će studenti kao i nezaposleni ići na praksu da usavrše svoje sposobnosti, rekao je Janković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.