Oružje Kurdima uz dozvolu Irana

Izvor: B92, 15.Avg.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje Kurdima uz dozvolu Irana

Vlade pojedinačnih zemalja članica EU su slobodne da šalju oružje iračkim Kurdima koji se bore protiv islamskih militanata. Uslov je dozvola od Irana.

Sastanak je zakazan na inicijativu Francuske i Italije s obrazloženjem da situacija u Iaku hitno zahteva pažnju, prenosi AFP.

Sa ovog sastanka je poručeno i da će EU nastojati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da omete aktivnost boraca Islamske države (IS) koji su zauzeli neka izvorišta nafte u Siriji i Iraku i sada ostvaruju zaradu od prodaje tog energenta.

EU se, takođe, kako prenosi Rojters, zalaže za hitnu istragu zloupotreba ljudskih prava u Siriji i Iraku, ističući da bi neke od njih mogle da predstavljaju zločine protiv čovečnosti.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je danas izjavio da EU pozdravlja činjenicu da su se pojedine zemlje članice odazvale pozivima za isporuku oružja bezbednosnim snagama u iračkom delu Kurdistana.

Upitan o nemačkom stavu po tom pitanju, Štajnmajer je rekao da će Nemačka, koja je najveći proizvođač naoružanja u EU, ići do granica onog što je "pravno i politički moguće" i da će stvari biti jasnije nakon njegove posete Iraku tokom vikenda.

Francuska je već počela da isporučuje oružje kurdskim snagama u Iraku, a to je spremna da učini i Velika Britanija, ali francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus napominje da je odgovor na krizu u Iraku na nivou EU od ključnog značaja.

Po rečima jednog evropskog zvaničnika, znatan deo vojne opreme kojom raspolažu kurdske snage u Iraku potiču iz sovjetske ere pa bi u kratkom roku njihovo naoružanje mogli da dopune istočnoevropski proizvođači.

Ministri inostranih poslova članica EU su danas izrazili i zabrinutost zbog mogućnosti da IS privuče radikalne pojeidnce iz njihovih zemalja, koji bi se potom vraćali u Evropu kao iskusni borci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zemlje EU mogu da šalju oružje Kurdima uz odobrenje Iraka

Izvor: Blic, 15.Avg.2014

Vlade pojedinačnih zemalja članica Evropske unije su slobodne da šalju oružje iračkim Kurdima koji se bore protiv islamskih militanata, pod uslovom da za to imaju odobrenje iračkih vlasti, saopšteno je nakon današnjeg sastanka šefova diplomatija EU. ..Saopšteno je i da će EU nastojati da omete...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.