Orešković predočio pet glavnih strukturnih reformi

Izvor: RTS, 15.Jan.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orešković predočio pet glavnih strukturnih reformi

Mandatar Tihomir Orešković predočio je Hrvatskoj pet glavnih strukturnih reformi koje namerava da sprovede u svom mandatu, za šta, kako je rekao, ima podršku parlamentarne većine, ali očekuje i podršku opozicije.
Reč je, kako je naveo, o efikasnom javnom sektoru, pojačanoj konurentnosti, boljem plasmanu na Duing biznis listi, investicijama u energetici i infrastrukturi putem fondova EU, smanjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deficita i javnog duga kroz aktiviranje mrtvog kapitala.

Orešković je na konferenciji za novinare po povratku iz Kicbila, gde je iza zatvorenih vrata svoj plan i program za smanjenje hrvatskog javnog duga predočio stranim investitorima i predstavnicima banaka, rekao takođe da namerava da pokrene reforme u zdravstvu, ali i da poveže nauku i privredu.
"Insistiraćemo na efikasnosti u javnom sektoru bez bolnih rezova, dva glavna transformatora su investicije i evropski fondovi. Te fondove moramo iskoristiti kako bi bili pokretač razvoja. Rast možemo povećati kroz investicije u energetski sektor, kao i ulaganje u nauku i obrazovanje", rekao je Orešković, koji misli i da bi drugi penzijski stub mogao bolje da se iskoristi za ulaganja i investicije, od kojih bi građani imali mnogo više koristi.
Orešković je novinarima na zagrebačkom aerodromu rekao da su ga u Kicbilu pitali da li ima podršku stranaka, na šta je, kako je rekao, odgovorio potvrdno, ali je dodao da očekuje i podršku opozicije.
Orešković je potvrdio da ima kandidate za ministre.
"Ako mislim da osoba koju mi predlože za ministra nije ta osoba, ja ću to argumentovati i imam pravo veta. Imaću i ja svoje kandidate", kazao je Orešković.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.