Izvor: B92, 13.Jul.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje poslovnik

Beograd -- Poslanici opozicije u raspravi o Predlogu poslovnika izneli su niz primedbi, među kojima i ocene da je "antievropski", da nije ojačana uloga parlamenta.

Opozicija je najviše kritikovala skraćeni postupak za raspravu o pojedinim zakonskim predlozima.

Predlogom poslovnika predviđena je između ostalog mogućnost da rasprava o potvrđivanju međunarodnog ugovora, manjoj izmeni ili dopuni zakona, prestanku važenja zakona ili usklađivanju zakona Srbije sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propisima Evropske unije bude skraćena.

Poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić ocenio je da je predloženi poslovnik antievropski. On je naveo da je najveća zamerka LDP na hitnost i skraćeni postupak rasprave i upitao ko odlučuje o tome koji je zakon evropski.

Andrić je rekao da je potrebno jasno definisati proceduru ko određuje koji zakon je evropski i ocenio da ministri neće imati dovoljno znanja i stručnosti da traže skraćeni postupak. On je naveo da Vlada u poslednjih šest meseci nije Skupštini predložila nijedan evropski zakon.

"Na svaki zakon se stavlja oznaka hitnosti i smandrlja se u skupštini i kroz nekoliko meseci se menja", naveo je Andrić i ocenio da niko ne može oduzeti pravo poslaniku da govori o amandmanu.

Kao ključni problem Andrić je naveo i nedostatak javne rasprave i biranje anonimnih ljudi na važne funkcije bez predstavljanja kandidata na odborima.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković ocenila je da predloženi poslovnik nije ojačo ulogu Skupštine, nego da je predloženim rešenjima značaj Skupštine doveden na "najniže moguće grane", pre svega po vremenu datom poslanicima za raspravu.

Tabaković je ocenila da je Skupština obezvređena procedurama po kojima se donose zakoni, posebno skraćenim postupkom pod koji se, kako je navela, sve može podvesti, kao i planom rada koji predviđa da je prioritet Vlade prioritet Skupštine.

Poslovnik ne zasluzuje da se glasa za njega, rekla je Tabaković koja je međutim pohvalila predložena rešenja koja se odnose na način na koji parlament raspravlja o radu nezavisnih regulatornih tela.

Tabaković je ocenila da je zanimljiva novina da će smanjenje broja odbora važiti od sledećeg skupštinskog saziva.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da radikali nisu učestvovali u radu radne grupe koja je predložila nov poslovnik jer su, kako je navela, na prvom sastanku shvatili da vladajuća većina nema nameru da prihvata sugestije opozicije.

Nismo želeli da bilo ko od nas bude ikebana vladajućoj većini, rekla je Radeta i ocenila da je nov poslovnik loš, restriktivan i da će dokrajčiti parlamentu demokratiju u Srbiju.

Prema njenim rečima, nova rešenja uvode mnogo više restrikcija u odnosu na postojeći poslovnik i onemogućavaju poslanika da radi svoj posao, i još više će ograničiti prava opozicije.

"Urušavanje demokratije je počelo pre deset godina kada su kao formalno nastupile demokratske promene", rekla je Radeta i ocenila da je aktuelan skupštinski saziv neregularan zbog "krađe mandata" SRS-u.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da je predloženi poslovnik nipodaštavanje opozicije i da ga DŠ neće podržati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.