Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće

Izvor: B92, 14.Feb.2020, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće"

Ambasadori zemalja članica Kvinte i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izmeli su svoje stavove povodom dešavanja u Federaciji BiH prethodnih dana.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler saopštili su da je jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima neprihvatljivo i kontraproduktivno, bez obzira sa koje strane dolazi.

U zajedničkoj izjavi povodom odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u odlučivanju na nivou BiH, oni su ocenili da to samo može da oslabi upravo ona poboljšanja i napredak koji gradjani žele da vide.

"Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona... Oni su ti koji osećaju stvarne posledice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i medjunarodnom zajednicom", ističe se u izjavi.

Dodaje se da to šalje i negativnu poruku investitorima, kao i gradjanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju.

"Odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, su konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Navodeći da to u BiH prečesto nije bio slučaj, ambasadori zemalja Kvinte i šef delegacije EU u BiH su ocenili da je rešenje pitanja sastava Ustavnog suda moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su poslednje Mišljenje i izveštaj eksperta za pravosudje Rajharda Priebea.

U saopštenju su još naveli da je razgovor o takvim mogućnostima izmedju političkih stranaka i u parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosudja i jasne podele vlasti, neće biti potrebna medjunarodna supervizija.

"Mi ostajemo na raspolaganju da podržimo sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka", istakli su ambasadori u zajedničkoj izjavi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.