Oda tuge: Evropljani praznog stomaka

Izvor: BKTV News, 10.Mar.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oda tuge: Evropljani praznog stomaka

Demokratska stranka je svojim „hepeningom“ obeležila dobijanje statusa kandidata za EU. Kandidatski status za EU je značajan politički dogadaj u Srbiji, ali on nije samo rezultat i napor vladajuće koalicije već čitavog perioda posle 2000.godine. Rezultat dobijanja statusa kandidata je čin dobre volje i interesa EU u vezi sa Kosovom i jačanja samostalne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << politike Prištine. Demokrate su slavile jer je status kandidata Srbije za EU jedini politički rezultat ove vlasti. Sve ostalo, pre svega, ekonomija je na nivou urušavanja i propadanja. U svojoj radosti zbog kandidature oni priželjkuju pobedu.
Put Srbije ka EU je i dalje dug uz mnoga uslovljavanja i zahteve. Tadić i njegova „žuta kompanija“ se nadaju da će oni biti na vlasti kada Srbija bude ulazila u EU. Taj optimizam u vladanju Srbijom ukazuje na gubitak realnosti i podseća na politiku Miloševića posle Dejtonskog mirovnog sporazuma ili potpisivanja Kumanovskog vojno tehničkog sporazuma i donošenja rezolucije 1244 SBUN. Da podsetimo, Milošević je te 1999. i 2000. godine verovao da će još godinama vladati. Slično sada misli i DS koja ne zagleda u novčnike svojih građana. Njih ne interesuje pad životnog standarda koji je sve veći iz nedelje u nedelju i porast siromaštva.
Građani nisu proslavili dobijenu kandidaturu za EU. Građani vrlo dobro znaju da se ona „ne maže na hleb“ i sa njom se ne plaćaju troškovi života. Građani su suštinski daleko od bilo kakve radosti za EU, sem onih koji lepo žive u Srbiji i povezani su sa vladajućim partijama. Predsednik Srbije je imao vatreni govor na stranačkom hepeningu uz „poskakivanje“ i „cupkanje“ na Betovenovu „Odu radosti“ kao himnu EU. Zaigrao je „nemuštim“ koracima narodno kolo. Realno govoreći u Srbiji teško ide Betoven i narodno kolo, posebno kada je život za dva meseca u 2012. godini poskupeo najmanje 16 odsto, a kurs evra razara kućni budžet građana. Politika DS može da se opiše kao preživljanje građana i ostanak što duže na vlasti. Iz ove samoljubne politike posebnu lekciju treba da nauči opozicija koja se bori za vlast, jer nikome ne prija kada vlastodršci izgube osećaj za političku i životnu realnost.
Tomislav Kresović
Tweet
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.