Od večeras Vojvodina u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od večeras Vojvodina u Briselu

BRISEL -

Sada je pravi trenutak da se otvori Kancelarija Vojvodine u Briselu, jer će se sa statusom kandidata, koji će Srbija dobiti narednih nedelja, višestruko uvećati sredstva iz evropskih fondova namenjena nama-izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić za RTV.

U Briselu će večeras biti otvorena Kancelarija Vojvodine, koja će se nalaziti u zgradi Misije Srbije pri Evropskoj uniji.

Kancelarija je počela da radi 22. septembra, a svečano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otvaranje zakazano je za 10. oktobar, zato što se u to vreme u Briselu održava manifestacija "Open dejs".

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ranije je izjavio da su prioriteti pokrajinske vlade dalji razvoj i otvaranje novih radnih mesta i da predstavništvo u Briselu treba da pomogne u privlačenju investicija i sredstava iz fondova EU.

Popov: 6.000 evra mesečno nije mnogo

Na pitanje novinara da li će mesečni troškovi kancelarije Vojvodine u Briselu od 6.000 evra biti "mnogo ili malo", direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je u emisiji RTV-a "Jedan na jedan" odgovorio da to nije mnogo, a da će učinak te kancelarije zavisiti od ljudi koji u njoj budu radili.

Komentarišući činjenicu da Biznis centar Vojvodine u Parizu postoji od 2005. godine Popov je rekao da to "nije uporedivo", jer je jedno biti u Parizu, a drugo u Briselu gde su prisutni predstavnici svih regiona. S obzirom da mu učinak Biznis centra u Parizu nije poznat Popov je izjavio da oni "očigledno nisu transparentno radili".

Direktor Kancelarije Vojvodine u Briselu biće sadašnji direktor Fonda "Evropski poslovi Vojvodine" Predrag Novikov.

U protekle dve godine ideja o otvaranju kancelarije Vojvodine nailazila je i na oštre kritike, a pojedine političke partije optuživale su vojvođanske vlasti za separatizam.

Egereši: Vojvodina dobila bitku

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pozdravio je današnje otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu i ocenio da je Vojvodina na taj način dobila bitku protiv antievropskih snaga u Srbiji.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pozdravio je današnje otvaranje kancelarije Vojvodine u Briselu i ocenio da je Vojvodina na taj način dobila bitku protiv antievropskih snaga u Srbiji.

Egereši je na konferenciji za novinare rekao da se na taj način i Srbija za korak približila Evropi.

"Posle decenije opstrukcije i napada, danas konačno otvaramo svoju kuću u Briselu. Nije postojao niti jedan razlog da se Vojvodini uskraćuje to pravo, koje već ima više od 300 evropskih regija", rekao je Egereši.

Prema njegovim rečima, kancelarija Vojvodine nije bauk niti pretnja, nego taj čin znači da će Vojvodina biti na izvoru informacija i lobirati za sopstvene interese, sa konačnim ciljem da građani pokrajine osete rezultate rada te kancelarije.

Egereši je podsetio da Niš i Kragujevac već imaju svoja predstavništva u Briselu i izrazio očekivanje da će i ostali veliki gradovi i regije u Srbiji otvoriti svoja predstavništva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.