Od datuma za pregovore sa EU niko nije postao sit

Izvor: Blic, 03.Apr.2013, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od datuma za pregovore sa EU niko nije postao sit

Za Srbiju je na putu integracija izlazak iz privredne i finansijske krize važniji od dobijanja datuma za počinjanje pregovora s EU. Prevazilaženje krize će, pored Kosova, presudno uticati na politiku proširenja EU, kaže za „Blic” Dušan Reljić, analitičar Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove u Berlinu.

Koliko je za Srbiju važno da u junu dobije datum za početak pregovora sa EU?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Srbija ekonomski ne gubi ništa ako ne dobije datum, zato što kao kandidat dobija sredstva iz pretpristupnih fondova, a taj iznos se ne menja određivanjem formalnog dana za otpočinjanje pregovora. Takođe, datum ne govori ništa o brzini kojom će se oni odvijati. To će zavisiti od političkog preobražaja same Srbije i raspoloženja zemalja članica. Od datuma niko nije postao sit, ali od privrednog rasta jeste. Nedobijanje datuma, međutim, politički je gubitak jer će dodatno oslabiti podršku građana evropskim integracijama, koja već pada zbog krize u evrozoni, a u takvom raspoloženju jačaju političke grupacije koje imaju suprotan stav i koje se protive ulasku Srbije u EU.

Kakav je stav Nemačke o daljem širenju Unije?

Kancelarka Angela Merkel je prošle jeseni jasno rekla da će ubuduće morati mnogo pažljivije da se utvrdi da li su kandidati za prijem u EU dovoljno privredno napredovali da mogu da opstanu na tržištu EU.

Za ljude u Srbiji je mnogo važnije da dođe do privrednog oporavka i da se otvore radna mesta. Pregovori o pridruživanju su politički proces koji može dugo da traje i koji na svom putu mora da prođe mnoge političke prepreke, među kojima se otvaraju i mnoga bilateralna pitanja sa susedima, jer svaka zemlja mora da se saglasi sa svakim novim poglavljem u pregovorima.

Opširnije u štampanom izdanju

Povezane vesti: Uslov Nemačke za datum: Obavezivanje na dobrosusedske odnose pred kamerama Vilhelm: Nema novih uslova, ne zavisi sve od Nemačke Ajgner: Srbija na dobrom putu da u junu dobije datum Dežer: Važan trenutak za Srbiju EU: Nova runda dijaloga 19. februara
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.