Od 2018. automobili u EU će sami zvati pomoć

Izvor: Blic, 29.Apr.2015, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 2018. automobili u EU će sami zvati pomoć

Sva nova vozila u Evropskoj uniji će od 2018. godine morati da budu opremljena sistemom koji automatski poziva hitne službe u slučaju udesa.

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Evroposlanici su danas odlučili da sistem "eCall" kroz tri godine postane obavezan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sve nove automobile i laka vozila.

Kada se desi nesreća, uređaj u automobilu će pomoć senzora porikupiti i automatski preneti podatke o mestu na kojem je vozilo, o tačnom vremenu i pravcu u kojem je vozilo išlo, kao i o broju putnika.

Evropska komisija smatra da "eCall" može spasti stotine života godišnje time što udes smesta prijavi hitnoj pomoći i drugim službama, kako bi do mesta nesreće došle brže nego sada.

Današnja odluka znači da zemlje-članice EU, auto-industrija i druge strane imaju tri godine da uvedu taj sistem i za njega pripreme buduća vozila.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.