Izvor: KreditniCentar.rs, 24.Apr.2013, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ocena EU podstrek za srpsku ekonomiju

Agencija “Rojters” ocenjuje da bi dogovor Beograda i Prištine, kao i izgledi Srbije da ove godine počne pristupne pregovore sa EU, mogli da podstaknu ekonomski rast zemlje. Posle pozitivne ocene EU povećana očekivanja da bi centralna banka mogla da smanji referentnu kamatnu stopu.
Dogovor Beograda i Prištine i izgledi da bi Srbija mogla da počne pristupne pregovore sa Evropskom unijom ove godine, povećalo je očekivanja da bi centralna banka mogla da smanji referentnu kamatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << stope i podstakne rast, ocenjuju srpski analitičari za agenciju Rojters.

Dinar je ojačao posle dogovora sa Prištinom od 19. aprila, koji je doneo “probno zeleno svetlo” za početak pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji tokom ove godine.
Dogovor predstavlja prekretnicu za ekonomski oporavak regiona od krvavog raspada Jugoslavije tokom devedesetih i otvara vrata razvoju i prosperitetnoj budućnosti za Srbiju i Kosovo, posle rata 1999. i “otcepljenja” 2008. godine, ocenjuje britanska agencija.
Očekuje se da proces pristupanja EU pospeši reforme u Srbiji posle više od jedne decenije sporog napretka, da privuče investitore na najveće tržište na Balkanu, kao i da otvori preko potrebne fondove EU.
“Veliki investitori sada definitivno imaju više poverenja posle razgovora u Briselu, koji su pokazali da Srbija sada može da osigura svoj evropski put”, kaže Saša Đogović iz Instituta za istraživanje tržišta.
Miladin Kovačević, zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku kaže da smanjenje referentne kamatne stope moguće posle pozitivnih znakova iz Brisela.
“Međutim, relaksirana monetarna politika moguća je samo ukoliko dođe do sveobuhvatne fiskalne konsolidacije”, kaže Kovačević.
Prema njegovim rečima, inflacija ulazi u tihu zonu, pre svega zbog najave boljih prinosa poljoprivrede u ovoj u odnosu na prošlu veoma sušnu godinu, koja je prouzrokovala dvocifrenu inflaciju.
Srednji kurs dinara prema evru iznosi je 111,7 prošle sedmice, dok je u utorak ojačao na 111,3, ističe Rojters.
Izvor: rts

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.