Očekuje se podrška liberalizaciji

Izvor: B92, 06.Nov.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se podrška liberalizaciji

London, Beograd -- Izvestiteljka Evropskog parlamenta Tanja Fajon očekuje da će Evropska unija odobriti viznu liberalizaciju za tri zemlje zapadnog Balkana.

Za nepunih mesec i po dana, državljani Srbije, Crne Gore i Makedonije mogli bi da bez viza putuju u zemlje šengenske zone. Ovo su juče u Briselu kao mogućnost nagovestili evropski komesar Oli Ren i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić. Kao konkretan datum pominje se 19. decembar.

Načelnu saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome ove nedelje postigli su ambasadori članica EU u Komitetu stalnih predstavnika država.

Preostaje da se o ovoj inicijativi izjasne ministri spoljnih i unutrašnji poslova EU, Evropska komisija i poslanici Evropskog parlamenta.

Izvestilteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i poslanica iz Slovenije Tanja Fajon kaže da će u svim ovim telima vizna liberalizacija za tri zemlje zapadnog Balkana dobiti "zeleno svetlo”.

"Ja vam mogu reći da je to realističan datum, 19. decembar. To je bila inicijativa Slovenije, o tome su u sredu raspravljali na radnom sastanku u Briselu”, rekla je Tanja Fajon za BBC.

"Ja očekujem da će se to u stvari desiti 19. decembra, to bi bio stvarno dobar datum i dobra vest za sve državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije, da bi mogli već tada slobodno putovati za praznike u zemlje Evropske unije”, navela je ona.

"Tako da to moraju još usvojiti ministri članica zemalja EU u Briselu, mislim da će to biti verovatno krajem ovog meseca. Naravno, sa druge strane, još uvek Evropska komisija mora da da poslednju pozitivnu ocenu za Srbiju i Crnu Goru da su ispunile sve uslove. Ja mislim da će se to desiti oko 10. ili 11, dakle sledeće nedelje, kada mi u Evropskom parlamentu isto imamo glasanje oko ovog izveštaja o viznoj liberalizaciji”, rekla je Tanja Fajon.

Ona je podsetila da Evropski parlament daje jaku podršku viznoj liberalizaciji za sve zemlje zapadnog Balkana i kazala da očekuje podršku na glasanju u sledeći četvrtak.

Kada je reč o tome šta Srbija još treba da preduzme, koji zadaci su još ostali da bi ova stvar bila sigurna što se Brisela tiče, Tanja Fajon kaže da će, prema njenim informacijama, ocena Evropske komisije sledeće nedelje o uslovima za Srbiju biti pozitivna.

"Mislim da je Srbija ispunila sve što je još bilo za očekivati, mislim da je vrlo dobro da je Srbija napravila dogovor sa Euleksom i da je ta saradnja dobra. Mislim da stvari idu u pravom pravcu i da državljani mogu očekivati slobodno putovanje već sledećeg meseca”, zaključila je Tanja Fajon.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.