Obrazovanje odraslih za bolje sutra

Izvor: B92, 22.Avg.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrazovanje odraslih za bolje sutra

Beograd -- Odrasli građani Srbije koji nemaju završenu osnovnu školu moći će od septembra da krenu na nastavu i obuku za jedno od 35 zanimanja.

U okviru projekta "Druga šansa" koji finansira Evropska unija, za odrasle starije od 15 godina tokom narednog meseca počeće nastava osnovnog obrazovanja i stručne obuke, rekla je PR menadžer projekta Aleksandra Kokanović.

Ona je pozvala zainteresovane da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se za više informacija jave bilo kojoj osnovnoj školi, mesnoj zajednici, opštini, filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Podaci popisa stanovništva iz 2002. godine pokazuju da osnovno obrazovanje u Srbiji ima 23,9 odsto stanovništva, a da osnovnu školu nije završilo 7,7 procenata populacije. Više i visoko obrazovanje ima 11 odsto stanovnika, a završenu srednju školu ima 41,1 procenat građana.

"Ne postoji gornja starosna granica za prijavljivanje", rekla je Kokanović i navela da će u naredne dve školske godine do 4.000 polaznika i 80 škola biti uključeno u projekat.

Osim u osnovnim školama, nastava će se odvijati i u nekoliko ustanova za obrazovanje odraslih, a polaznici "Druge šanse" biće odvojeni od đaka u redovnoj nastavi.

Tokom školovanja odrasli će praktično za tri školske godine završiti osnovnu školu i obučiti se za neki od zanata. Na listi zanimanja su - sobarica, hotelski portir, baštovan, pica majstor, pomoćni kuvar, zavarivač, autolakirer, tkač...

Projekat finansira Evropska unija sa četiri miliona evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova, a realizuje ga Ministarstvo prosvete i nauke, rekla je Kokanović i navela da su udžbenici, prilagođeni odraslim polaznicima, spremni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obrazovanje odraslih za bolje sutra

Izvor: Capital.ba, 22.Avg.2011

BEOGRAD, Odrasli građani Srbije koji nemaju završenu osnovnu školu moći će od septembra da krenu na nastavu i obuku za jedno od 35 zanimanja. U okviru projekta 'Druga šansa' koji finansira Evropska unija, za odrasle starije od 15 godina tokom narednog mjeseca počeće nastava osnovnog obrazovanja...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.