O kandidaturi u oktobru

Izvor: RTS, 13.Sep.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kandidaturi u oktobru

Prosleđivanje aplikacije Srbije za članstvo u EU Evropskoj komisiji biće na dnevnom redu naredne sednice Saveta ministara u oktobru, dogovorili se šefovi diplomatija Evropske unije Briselu.

Šefovi diplomatija Evropske unije jednoglasno su zaključili da je nužno poslati "jasan i povoljan signal za napredak Srbije na putu u Evropu" i dogovorili da se u oktobru zvanično odluči o nalogu Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o spremnosti Srbije da postane kandidat za članstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u EU.

Odluku su saopštili šefovi diplomatija predsedavajuće EU Belgije Steven Vanakere, Španije Migel Anhel Moratinos i Slovačke Mikulaš Džurinda.

Moratinos je rekao da "povoljna poruka Srbiji mora biti nepogrešiva" zbog podrške koju je Beograd dao zajedničkoj rezoluciji o Kosovu u UN.

Vanakere je naglasio da će, u svojstvu predsedavajućeg EU, zvanično staviti na dnevni red predlog da se srpska kandidatura za članstvo prosledi Evropskoj komisiji.

"Ja preuzimam obavezu da to stavim zvanično na dnevni red, a kad to učinim imam razloga da verujem da će to biti usvojeno", objasnio je belgijski ministar.

"Mnoge zemlje EU su naglasile da konstruktivan stav Srbije ne može ostati bez nagrade", dodao je Vanakere.

"Trenutno jedna članica Evropske unije još treba da se dodatno posavetuje s parlamentom", naveo je Moratinos, rekavši da je u pitanju Holandija od koje su ostali evropski partneri dobili uveravanja da je naklonjena zahtevu Evropskoj komisiji da spremi "mišljenje" o kandidaturi Srbije.

I premijer Mirko Cvetković rekao je ranije danas da će kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji biti prosleđena u oktobru.

Dežer: Partnerski odnos Srbije i EU

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da izgrađivanje partnerstva i saradnje Srbije i Evropske unije otvara teren za dalje korake ka članstvu Srbije u Uniju.

Dežer je ocenio da će biti potrebno pet do osam meseci da Evropska komisija utvrdi stav o spremnosti Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Evropska unija je zadovoljna što je je usvojena zajednička Rezulicija Srbije i EU o Kosovu, što potvrđuje opredeljenost Srbije za članstvo u EU", istakao je Dežer na predstavljanju projekta "Jačanje javnih nabavki u Srbiji" koji je odobrila EU.

Dežer je dodao da Srbiji predstoji naporan rad u postupku priključenja EU.

Šef Kanceralije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević rekla je da između Srbije i EU postoji partnerski odnos koji je od dugoročne važnosti i da u ispunjavanju uslova za pridruživanje Srbije toj zajednici ne postoji nikakava trgovina.

To što su Srbija i EU usaglasile Rezoluciju o Kosovu, prema njenim rečima, neće omogućiti da Srbija brže dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Pridruživanje Srbije EU zavisi od toga koliko radimo na unapređenju okruženja u Srbiji", naglasila je Delević.

Evropska perspektiva Srbije

Šef diplomatije Slovenije Samuel Žbogar, zemlje koja je predložila razmatranje zahteva za kandidaturu, ocenio je pre sastanka da "EU mora poslati pravi signal" Srbiji, posle dogovora i izglasavanja zajedničke srpsko-evropske rezolucije o Kosovu u Ujedinjenim nacijama.

Za nove korake na putu Beograda u Evropu založili su se ministri više članica EU, uključujući prethodno uzdržanu Nemačku.

Šefovi diplomatija Španije, Finske, Belgije, Austrije, Nemačke, Švedske i Italije podvukli su da Brisel mora opipljivo pokazati Srbiji da potpuno uvažava izuzetan napor Beograda u usaglašavanju stava sa EU u UN, uz spremnost da krene u pregovore sa Prištinom uz "dobre usluge" evropske dvadesetsedmorice.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas rekao je, uoči sastanka u Briselu, da je evropska perspektiva Srbije od ključnog značaja sa evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana.

"Evropska unija, mi države članice, trebalo bi da pošaljemo jasnu poruku da podržavamo evropski put Srbije i trebalo bi da zatražimo od Evropske komisije da otvori pregovore", rekao je Drucas i ostavio otvorenom mogućnost da već danas bude učinjen prvi korak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.