O kandidaturi Srbije u septembru

Izvor: RTS, 26.Jun.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O kandidaturi Srbije u septembru

Šefovi diplomatija Evropske unije će u septembru ponovo razgovarati o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, rekao belgijski ministar spoljnih poslova Stiven Vanakere. EU ni na koji način ne želi da koči Beograd, naveo Vanakere.

Belgijski ministar spoljnih poslova Stiven Vanakere rekao je u Briselu da će šefovi diplomatija Evropske unije u septembru, vrlo verovatno, ponovo razmotriti dalje korake ka kandidaturi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije za članstvo u EU.

Predstavljajući program belgijskog predsedništva evropske dvadesetsedmorice, Vanakere je rekao da EU ni na koji način ne želi da u slučaju Beograda koči, već naprotiv, sledi logiku primenjenu i prema drugim zemljama koje idu ka članstvu u EU.

Kako je naglasio, time će se verovatno pozabaviti kada u septembru zajedno sa predsedavajućim Evropskog saveta Hermanom van Rompejem i ministrima spoljnih poslova EU ponovo budu raspravljali o spoljnoj politici Unije.

Komentarišući kako će belgijsko predsedništvo koje počinje 1. jula, postupiti prema odluci Međunarodnog suda pravde o legalnosti samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Vanakere je rekao da je to pitanje od velikog značaja.

"Stvorićemo klimu u kojoj će kroz dogovor ministara inostranih poslova EU i visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton mnogo više biti ispoljena logika da govorimo jednim glasom, nego što je to bilo u prošlosti", rekao je Vanakere.  

Belgija "vatreni" pristalica evropskih integracija 

Vanakere koji je zajedno sa premijerom Ivom Letermom predstavio program belgijskog predsedavanja EU, naglasio je da će biti umnoženi kontakti sa zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširivanja.

Predstavljajući program belgijskog predsedavanja Leterm je rekao da će se slediti pet osnovnih linija.

"To su održivi ekonomski razvoj i izlazak iz ekonomske krize, održivost ekonomije i društva i zaštita prirode, stokholmski program, odnosno saradnja u pravosudju i unutrašnjim poslovima i, na kraju, proširenje Unije na Tursku i balkanske države", rekao je Leterm.

Prema njegovim rečima, proširenje Unije "jedan je od najvažnijih poslova", napominjući da je Belgija "vatreni pristalica evropskih integracija".

Vanakere, koji je i šef belgijske diplomatije, rekao je da EU mora iskoristiti "istorijsku mogućnost koja se stvorila" za proširenje i da sve države koje teže priključenju u Uniju "moraju imati evropsku budućnost".

"Moja uloga će biti da dajem predloge kao pošten posrednik koji će postavljati mostove, imajući stalno na umu nužnost ostvarivanja opipljivih rezultata u zemljama koje teže članstvu u EU", rekao je Vanakere.

Vanakere je napomenuo da se pridruživanje EU "mora obaviti na osnovu stvarnog napretka koji je ostvaren".

Kao i neke druge balkanske zemlje, Srbiju brine da ovakve reči evropskih zvaničnika ne budu samo prazna priča.

"Prvi konkretan korak da je inicijativa predsednika dobro shvaćena i da je odgovarajuća bi bio odgovor u septembru da se konačno da mandat Evropskoj komisiji da se izjasni o tome da li Srbija treba da bude kandidat i da li u nekoj perspektivi mogu da se otvore pregovori o članstvu", rekao je Nikola Jovanović, urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija".

"Od danas pa do septembra će biti doneto mišljenje Međunarodnog suda pravde i razvoj političkih događaja posle toga će imati uticaja na odgovor koji EU treba da da na zahtev Beograda za status kandidata. Sigurno je da ova kriza ima uticaj na proširenje, to se oseća na svakom koraku", rekao je Vladimir Todorić iz Pravnog foruma.

Kriza će vremenom proći, kaže Todorić i dodaje da će se tada bolje razgovarati o napretku Srbije u evrointegracijama.

Pre manje od mesec dana, na ministarskom sastanku u Sarajevu, Evropska unija je poručila da je budućnost regiona u Uniji, ali da brzina priključenja zavisi od toga da li zemlje ispunjavaju, inače sve oštrije, uslove.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vanakere: O kandidaturi Srbije u septembru

Izvor: Mondo, 26.Jun.2010

Šefovi diplomatija Evropske unije u septembru će ponovo razgovarati o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.