Izvor: RTS, 20.Jul.2020, 20:36

Novi predlog Šarla Mišela na stolu u Briselu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predstaviće EU liderima novi kompromisni predlog budžeta i fonda za oporavak EU.
Ukupna suma budžeta i fonda se nisu menjale sa 1.074 milijarde evra za zajednički EU budžet za period od 2021. do 2027. i fond za oporavak od 750 milijardi evra, ali je promenjen balans u oblasti grantova i pozajmica.

Novi predlog podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i izdavanja za Instrument pretpristupne pomoći za zemlje u procesu proširenja 12,5 milijardi evra za narednih sedam godina.
Nakon četiri dana i tri noći maratonskih pregovora u različitim formatima, lideri 27 zemlja članica spremni su i večeras da sednu za isti sto i ponovo pokušaju da dođu do zajedničkog odgovora na finasiranje i oporavak privrede EU u narednih sedam godina.
Dolazeći na prvi današnji zajednički sastanak svih EU lidera, koji je prvobitno bio predviđen da počne u 16 časova, a zatim više puta odlagan, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je najavio da će svima "poslati" novi predlog koji je sačinio nakon "mnogo kolektivnog rada sa liderima i timovima".
"Znam da su poslednji koraci uvek najteži, ali uveren sam da je, i pored teškoća i nastavka rada, dogovor moguć", kaže Mišel.
Prema uvidu Tanjuga u dokumet koji je izradio Mišel, fond za oporavak i dalje iznosi 750 milijardi evra, ali je raspoređen tako da 360 milijardi ide na zajmove, a 390 milijardi evra na bespovratnu pomoći zemljma članicama.
Mišel je ranije kao "ustupak" štedljivim zemljama već ponudio prvi kompromisni predlog koji je predviđao smanjenje bespovratne pomoći sa 500 milijardi na 450 milijardi evra.
Pedeset milijardi evra prvobitno predviđenih za grantove Mišel je preneo u deo namenjen pozajmicama koji je tada umesto početnih 250 milijardi evra bilo 300 milijardi evra.
Ovoga puta predsednik Evropskog saveta nije manjao ukupnu sumu predviđenu za višegodišnji finansijiski okvir tj. zajednički EU budžet za period od 2021. do 2027. koji i dalje iznosi 1.074 milijarde evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.