Nove sankcije za Ruse,njihove firme

Izvor: B92, 28.Apr.2014, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove sankcije za Ruse,njihove firme

Vašington/Brisel/Moskva -- SAD su danas uvele dodatne sankcije Rusiji, a Moskva je odmah upozorila da će odgovoriti. Članice EU uvele su nove sankcije zbog situacije u Ukrajini.

SAD su danas uvele sankcije za sedam ruskih zvaničnika i 17 firmi iz najužeg kruga predsednika Vladimira Putina, dok su članice EU postigle preliminarni sporazum o sankcijama za još 15 Rusa, saopštili su Bela kuća i diplomate EU.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Bela kuća je navela da je uvela sankcije osobama i firmama iz najužeg kruga predsednika Putina zbog "provokativnih postupaka" Rusije u Ukrajini, preneo je AFP.

Vašington će pooštriti i uslove za dobijanje licenci za izvoz u Rusiju određenih visokotehnoloških proizvoda koji bi mogli biti upotrebljeni u vojne svrhe, navela je Bela kuća.

Vlade članica EU postigle su danas preliminarni sporazum o zamrzavanju imovine i zabrani izdavanja viza za još 15 Rusa, u okviru proširenja sankcija Rusiji zbog njenih postupaka u Ukrajini, rekle su za Rojters neimenovane diplomate.

Imena koja će biti dodata na listu neće biti objavljena dok sutra ne izađu u službenom glasniku EU.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Riabkov izjavio je da će Rusija "odgovoriti" na nove američke sankcije.

"Naravno da ćemo odgovoriti. Sigurni smo da će taj odgovor imati bolan efekat za Vašington", kazao je taj zvaničnik.

EU je danas odlučila da još petnaestorici ruskih uticajnih ličnosti uvede zabranu izdavanja viza i zamrzavanja sredstava u evropskim bankama, s obrazloženjem da postoji ruska pretnja ukrajinskom teritorijalnom integritetu i da vlasti u Moskvi nisu preduzele korake ka smanjivanju napetosti u Ukrajini.

To su agenciji Beta preneli zvaničnici koji su upoznati s odlukama Komiteta stalnih predstavnika-ambasadora zemalja članica EU koji su u Briselu o tome postigli politički dogovor.

Nemačka, Italija, Francuska i još neke članice EU misle da bi, u sadašnjim okolnostima, uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji samo dovela do nepredvidive šire krize i nanelo ogromnu štetu evropskoj privredi.

Evropska unija s Rusijom ima trgovinsku razmenu od 360 milijardi evra, dok SAD iz Rusije uvoze proizvoda u vrednosti od 18 milijardi evra, a izvoze robu vrednu 8 milijardi evra.


Imena Rusa na koje će biti primenjene sankcije će biti naknadno objavljena pošto Savet ministara EU političku odluku predstavnika 28 članica i formalno usvoji.

EU je prethodno takve sankcije već zavela protiv 33 ruskih ličnosti i lica sa Krima.

Ove dodatne sankcije Rusiji su donete u skladu s dogovorom prošlog petka EU, SAD, Japana i Kanade u okviru Grupe 7 uticajnih zemalja, koje su ocenile da Rusija nije preduzela opipljive mere da sprovede Ženevski dogovor o smanjivanju napetosti u Ukrajini i da je nastavila da zaoštrava napetost zabrinjavajućim porukama i pretećim vojnim manevrima uz granice Ukrajine.

Evropska komisija je istovremeno saopštila da stručna tela EU rade na pripremama ekonomskih sankcija Rusiji ako bi se zaoštrena situacija na istoku Ukrajine dalje pogoršala.

SAD traže da od EU da već sad primene bar delom i ekonomsku odmazdu ruskim kompanijama i bankama, ali su evropska dvadesetosmorica oko toga podeljeni i zasad preovladava ocena da još postoje izgledi da se ukrajinska kriza reši političkim putem i pregovorima, uz punu primenu Ženevskog dogovora Ukrajine, Rusije, EU i SAD.

Novinari su danas od portparola Evropske komisije zatražili odgovor na to da li Evropska unija ima podatke o tome da specijalne ruske bezbednosne snage tajno deluju unutar proruskih pobunjenih grupa na istoku Ukrajine, što tvrde vlasti u Kijevu i Vašington.

Na to je dat odgovor da je Grupa 7 ocenila da na istoku Ukrajine "deluju separatističke snage uz podršku Rusije", a da EU preko svojih predstavništava u Moskvi i Kijevu nastoji da dodatno utvrdi pravo stanje stvari.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.