Nova šansa za kandidaturu tek u decembru 2012.

Izvor: S media, 07.Maj.2011, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova šansa za kandidaturu tek u decembru 2012.

Vlast uveliko razrađuje opcije ako Srbija ove godine ne dobije kandidaturu za EU. Negativan odgovor vodi na izbore. Sledeća šansa tek u decembru 2012. godine.

Ukoliko Srbija do kraja godine ne dobije status kandidata za EU, sledeću šansu moraće da traži tek u decembru 2012. godine. U slučaju da se ostvari ovaj scenario, vlast će verovatno u januaru da raspiše vanredne parlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izbore - saznaju nezvanično ”Novosti” u vrhu vladajuće koalicije.

Ovo je najizvesniji rasplet, ako nam Brisel ove zime ne podigne rampu na evropskom putu. O toj opciji se stidljivo šuška u Cvetkovićevom kabinetu, gde priznaju da nam je Hag najveće breme koje nam sputava korak. Jer, dalji put u EU zavisi od sledećeg izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca i ostvarivanja zacrtanih ciljeva iz Akcionog plana koji ima čak 96 stavki.

Ako zaista od statusa ne bude ništa, u Vladi su nam rekli da će sadašnji ministarski tim, dok god bude na okupu, pokušati da otkloni nedostatke, koje bi im eventualno 12. oktobra predočila Evropska komisija.

Ali, negativan odgovor iz sedišta Unije bio bi bez sumnje veliki politički minus za vladajući tabor, a vicepremijer Božidar Đelić već je najavio da bi, u tom slučaju, podneo ostavku.

- Ako sada ne dobijemo kandidaturu, moraćemo da čekamo do sledećeg decembra. Prolećni samit EU bavi se ekonomskim pitanjima, dok je za priču o pridruživanju novih članica rezervisan kraj godine - upozorava Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine.

Direktor centra za novu politiku Vladimir Todorić smatra da je vlast sve karte bacila na kandidaturu i da je stvorena nerealna atmosfera da je to maltene gotova stvar.

Spori ritam ne daje nadu

Da bi Srbija dobila status kandidata za EU, Skupština treba da ukine blanko ostavke, uredi finansiranje partija, usvoji zakone o restituciji, javnoj svojini. Država je obavezna da sarađuje sa Hagom i da napravi reviziju reforme pravosuđa. Od navedenih zadataka samo su dva prva pri kraju.

Preostali ciljevi iz Akcionog plana moraju da se ostvare najkasnije do sredine septembra, ali ako vlada i skupština budu radile ovim tempom, neminovno će da upadnu u cajtnot.

- Velika prepreka za dobijanje statusa je haški uslov. Čak i ako bude pozitivnog ishoda to neće mnogo značiti biračima. Veći značaj imalo je potpisivanje ŠP. Narod možete pridobiti samo planom za borbu protiv korupcije i programom za popravljanje životnog standarda - objašnjava Todorić.

U vladajućoj koaliciji ne kriju da su spremni i za odlaganje odluke o kandidaturi.

Đelić: Ostavka ako Srbija ne dobije status kandidata

Da li ćemo doživetu sudbinu Turske?

Koštunica: Težak trenutak za Srbiju

- Pošto nam iz EU poručuju da dobijanje kandidature zavisi samo od nas, onda bi se njeno eventualno odlaganje protumačilo kao veliki neuspeh ove vlasti i izbori bi bili neminovni. Ali, ne treba o tome spekulisati, već svako treba da uradi svoj deo posla kako bi Srbija u decembru postala kandidat za članstvo u EU - kaže za ”Novosti” Suzana Grubješić, potpredsednica URS.

Šef izvršnog odbora SPS Branko Ružić ubeđen je da se ništa loše po građane neće desiti i ako ne dobijemo status kandidata.

- Neko bi zbog toga politički izgubio, a neko bi pokušao da ućari. Ali, suština je u tome da su evrointegracije postale konstanta državne politike i da će svaka buduća vlada, ko god da je formira, biti vlada kontinuiteta u tom smislu - prognozira Ružić.

(Novosti) Foto: Novosti

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.