Nismo nervozni zbog non pejpera

Izvor: B92, 19.Nov.2019, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo nervozni zbog non pejpera"

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora razume Evropu i nije nervozna zbog francuskog predloga budućeg evrointegracionog procesa.

On je dodao i da će se Crna Gora odgovorno odnositi prema inicijativi za formiranje "malog Šengena" i da u tom smislu treba uvažiti činjenice a ne političke interese.

"Iako mala zemlja, Crna Gora je zrela da razume probleme njenih partnera, u ovom slučaju, Evropske unije", istakao je Marković.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u razgovoru sa stranim investitorima rekao da se "mali Šengen" preklapa sa Akcionim planom iz Berlinskog procesa koji su već potpisali.

Iako ni danas nije iskazao eksplicitan stav Vlade Crne Gore u vezi s nedavno promovisanom regionalnom inicijativom, takozvanim "malim Šengenom", premijer Duško Marković je rekao da Crna Gora ispunjava obaveze i ne ulazi u nove inicijative, a da nije realizovala prethodno preuzete obaveze koje se tiču regionalne saradnje, lakšeg poslovanja i trgovine.

On je dodao da je Crna Gora te obaveze preuzela u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju.

"Taj dokument uključuje sve elemente ove regionalne inicijative. Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori. Nema necarinske barijere, nema posebna opterećenja, za razliku od drugih zemalja u regionu koje to nameću crnogorskoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama", rekao je Marković.

On je dodao da je "svaka regionalna inicijativa dobra ako ubrzava proces evropske integracije, a ne da predstavlja njegovu zamenu".

"Veoma pažljivo ćemo se odnositi prema ovoj inicijativi koja je došla od dvojice predsednika naših suseda, ali ćemo morati da na sto stavimo činjenice, a ne političke interese", rekao je premijer.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crna Gora za integrativni EU proces, ne za zamenu za njega

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je "da se ta zemlja prema inicijativama poput "malog Šengena" odnosi pažljivo jer", kako je rekao, "svaka inicijativa treba da ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamenu za njega"..."Veoma ćemo pažljivo razmotriti i ovu inicijativu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.