Niko ko ne želi neće biti vraćen

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niko ko ne želi neće biti vraćen"

Niko od izbeglica ili imigranata presretnutih na moru neće biti vraćen protivno njegovoj volji, izjavila je Frederika Mogerini na Savetu bezbednosti UN.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU je u obraćanju Savetu bezbednosti govorila o uvođenje pomorske misije EU za borbu protiv krijumčarenja imigranata u Sredozemlju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Neke članica Saveta bezbednosti izrazile su zabrinutost da će imigranti biti ugroženi tim operacijama, poslati nazad ili da im neće biti dozvoljeno da tragaju za boljim životom.

Evropski savet zatražio je od Mogerini da pripremi vojnu misiju koja bi plenila ili uništavala brodove da bi sprečila da ih koriste krijumčari migranata u Libiji, uz poštovanje međunarodnog prava.

Specijalni predstavnik UN za međunarodne migracije Piter Saterlend rekao je da se polovina ljudi koji se domognu Evrope kvalifikuju za stutus izbeglica.

On je pozdravio sistem kvota u EU prema kojem članice treba da dele teret u smeštanju izbeglica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.