Nije kraj mukama za Simens, Rusi plaćaju ceh

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije kraj mukama za Simens, Rusi plaćaju ceh

Evropska unija će odlučiti da li da proširi listu ruskih državljana i kompanija kojima će biti zavedene sankcije zbog isporučivanja Simensovih turbina Krimu.

To su saopštile evropske diplomate.

Članice EU bi do večeras trebalo da dostave predloge za proširenje "crne" liste, a dva diplomatska izvora očekuju da neće biti prepreka i da će odluka biti doneta, prenosi agencija Rojters.

Nemačka je prošlog meseca predložila da se još četvorica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskih državljana stave na listu, kao i tri ruske kompanije, među kojima je i ona koja je isporučila turbine Krimu.

Nemački inženjerski konglomerat Simens je nedavno saopštio da obustavlja isporuku energetske opreme ruskim kompanijama u državnom vlasništvu, nakon što su njegove četiri gasne turbine izrađene za jedan projekat u južnoj Rusiji "modifikovane i nelegalno prebačene na Krim".

Time su, kako je poručeno iz Simensa, prekršene sankcije koje je Evropska unija uvela Krimu nakon njegovog pripajanja Ruskoj Federaciji 2014. godine, a u sklopu kojih je zabranjena isporuka energetske tehnologije tom poluostrvu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.